06 травня 2015 року у селі Дашківці, Літинського району відбулось зібрання громадян, які були невдоволені роботою посадових осіб Хмільницького об’єднаного районного військового комісаріату, а саме те, що військовим комісаріатом на підставі списків, які були подані виконавчим комітетом Дашківецької сільської ради, були виписані повістки на прибуття для проведення медичного огляду на громадян, які з їхніх слів, мають незадовільний стан здоров’я, являються інвалідами, або померли. Проведений захід був відзнятий та висвітлений журналістами каналу «1+1» у новинах ТСН о 19.30 07.05.2015. З метою з’ясування причин та передумов, що призвели до даного факту, встановлення ступеня вини посадових осіб, на підставі наказу військового комісара Вінницького обласного військового комісаріату тимчасово виконуючим обов’язки заступника військового комісара по роботі з особовим складом – начальника групи по роботі з особовим складом та громадськістю Вінницького обласного військового комісаріату майором ГОНТАРЕНКО О.В. було проведено службове розслідування по факту виходу сюжету в новинах ТСН на каналі 1+1 щодо вручення повісток Хмільницьким об’єднаним районним військовим комісаріатом.

В ході проведення службового розслідування встановлено, що о 09.00 06 травня 2015 року у селі Дашківці Літинського району відбулось зібрання громадян села в кількості близько 15 чоловік (переважно жіночої статі), які були невдоволені діями членів військово-лікарської комісії Літинського району та в послідуючому діями Хмільницького об’єднаного районного військового комісаріату, а саме тим, що були виписані повідомлення громадянам села Дашківці для проходження медичного огляду військово-лікарською комісією Літинського району в кількості 544 штук. Дане зібрання було відзняте каналом 1+1 та видано в ефір у новинах ТСН о 19.30 07 травня 2015 року. Сюжет, який був відзнятий та виданий в ефір журналістом телеканалу 1+1 Ганною Тітовською був показаний лише з одного боку, зі сторони селян, які в повній мірі не усвідомили мету виписки даних повідомлень. Всі пояснення, які надавав громадянам капітан ДИХТЯР В.С. не бралися журналістом до уваги та показані в сюжеті не були, що в черговий раз свідчить про одностороннє висвітлення інформації.

У зв’язку з тим, що з прийняттям змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в частині того, що продовжено термін перебування в запасі, з метою виявлення громадян, які проживають на території сільської ради та не перебувають на військовому обліку Хмільницьким об’єднаним районним військовим комісаріатом надано вказівку сільським (селищним) радам надати до військового комісаріату списки громадян чоловічої статі віком від 20 до 60 років. Такі списки були надані сільським головою села Дашківці Літинського району до Хмільницького об’єднаного районного військового комісаріату. В цьому списку за село Дашківці значилося 544 чоловіки. На підставі списків наданих сільським головою села Дашківці військовим комісаріатом були виписані повідомлення для проходження медичного огляду. Щодо виписки повідомлення померлому військовозобов’язаному капітан ДИХТЯР В.С. пояснює наступне, що згідно списків, які надані Дашківецькою сільською радою під №345 значиться Чиженко Микола Васильович 1961 року народження, який зі слів секретаря Дашківецької сільської ради помер. Військовим комісаріатом з’ясовано, що даний громадянин помер 29.12.2014 року та у зв’язку з тим, що звірка даних військового обліку сільської ради з військовим комісаріатом у визначені терміни не проводилась та щомісячно зміни у військово-облікових даних військовозобов’язаних села Дашківці сільською радою не подавались, як це вимагає чинне законодавство, було виписано повідомлення ЧИЖЕНКУ М.В. для проходження медичного огляду. Щодо виписки повістки для прибуття до військового комісаріату для відправки у військову частину громадянину ШЕВЧУКУ А.Д., 1979 року народження, який із його слів хворіє на відкриту форму туберкульозу встановлено, що під час проходження медичного огляду ШЕВЧУК А.Д. військово-лікарською комісією Літинського району був визнаний придатним до військової служби. Згідно запису у картці обстеження та медичного огляду ШЕВЧУКА А.Д. зрозуміло, що на даний час цей громадянин на обліку у протитуберкульозному диспансері не перебуває, скарги на стан здоров’я не заявляв про що свідчить його особистий підпис у цій картці.

Згідно пояснення голови військово-лікарської комісії Літинського району ТОМЛЯКА М.І. з’ясовано, що громадянин ШЕВЧУК А.Д. дійсно хворів на туберкульоз з 2003 року, але у 2013 році знятий з диспансерного обліку з одужанням. Під час проходження медичного огляду був визнаний придатним до військової служби.

Також в поясненні капітан ДИХТЯР В.С. додав, що під час зйомок цього сюжету деякими громадянами, які були присутні на зібранні мали місце висловлювання в підтримку колишньої влади, антимайдану, наприклад: «Хай би був Янукович, навіщо нам цей майдан, ми ляжемо під Росію, навіть під Путіна аби тільки не було війни», але телеканал 1+1 на це уваги не звернув та в сюжеті новин ТСН не показав, що в черговий раз свідчить про одностороннє висвітлення подій у селі Дашківці.

Отже, виходячи з вище зазначеного можна зробити висновок, що цей факт став можливим у зв’язку з тим, що з прийняттям змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в частині того, що продовжено термін перебування в запасі та з метою виявлення громадян, які проживають на території сільської ради і не перебувають на військовому обліку Хмільницьким об’єднаним районним військовим комісаріатом видано ці повідомлення. Також основною причиною невдоволення громадян діями посадових осіб військової-лікарської комісії та військового комісаріату стало те, що громадянами не виконуються вимоги Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в частині того, що вони в семиденний термін зобов’язані повідомляти військовий комісаріат про зміни у військово-облікових даних. У відповідності до вимог Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» (зі змінами) в частині того, що місцеві органи виконавчої влади повинні сприяти в роботі військового комісаріату, організовувати своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку при мобілізації. Своїми діями посадові особи Дашківецької сільської ради перешкоджають проведенню заходів часткової мобілізації, цим самим спонукають до таких дій жителів інших сільських громад, принижують гідність та імідж військового комісаріату та Збройних Сил України в цілому.



Переглядів: 5901
Поширень: 0