Що буде із посівами озимих, говорили на обласній селекторній нараді. Подібна посуха була 2005-го. Цьогоріч під загрозою – озимі. 82% площ пшениці та ріпаку вже посіяно. Однак, чи буде з них толк – поки невідомо.

Багато господарств вже планують пересівати свої землі. А на фоні дорогих паливно-мастильних матеріалів така перспектива зовсім не райдужна. Вчені радять чекати дощу та не поспішати із незасіяними площами. Кажуть, ситуація не критична. Однак, вже потрібно замислитись над вирощуванням інших культур, які менш вимогливі до кліматичних змін.

Крім посівної, на селекторній розглянули і земельні питання. В області існує проблема оплати за користування паями. Із власниками земель розрахувались лише на 72%. Люди обурюються і пишуть звернення до місцевої влади, однак та реагує мляво. Постанова Кабміну №844 про видачу безкоштовних Державних актів на присадибні ділянки у місцевих чиновників не викликала ажіотажу. В регіоні є випадки зволікання із прийомом документів та недостатнього інформування населення.

Керівники області пообіцяли: до аграрних питань цього року вони повернуться ще не раз. Однак їм під силу не все. Тож доводиться чекати на ласку погоди.


Переглядів: 2977
Поширень: 0