Сьогодні Вінниччину відвідали експерти «Латвійського центру сільських консультацій та освіти». Особлива увага, під час зустрічі закордонних гостей з колегами краю, була приділена процесу адаптації питань законодавства в сільськогосподарській галузі при введенні стандартів ЄС.Робоча поїздка латвійських експертів на Вінниччину відбулася в рамках реалізації нового проекту Республіки в співпраці з Україною з метою сприяння у створенні єдиної Системи сільськогосподарських консультацій (дорадництва) в Україні на основі положень законодавства ЄС, використовуючи латвійський досвід.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Темченко презентував членам латвійської делегації агропромисловий комплекс Вінниччини. «В профільній сфері працює понад 60 тисяч працівників, функціонує більше 3 тисяч господарських суб’єктів, які використовують більше 2 мільйонів гектарів сільгоспугідь. АПК області має визначний експортний потенціал. Продовольчі товари Вінниччини експортуються в більш ніж 100 країн світу. В агропромисловому комплексі створений сприятливий інвестиційний клімат. В минулому році в розвиток сільського господарства проінвестовано більше 1,51 мільярдів гривень. Пріоритетним напрямком розвитку на поточний рік і на перспективу є розвиток кооперації в сільській місцевості. У 2015 році за допомогою міжнародної технічної допомоги буде створено ще 5» - повідомив Василь Темченко.

Вінницькі аграрії вчитимуться розвивати сільське господарство у латвійських колег

В свою чергу латвійські експерти зауважили, що їх країна також пішла шляхом створення кооперативів, аби вирішити питання взаємовідносин виробник - закупівельник. Адже малі сільгосппідприємства (80% - до 10 га), власникам яких 50-60 років, і які не ставлять за мету розвиватися далі, були для Республіки проблемою, крім того назріло і питання відкриття нових ринків збуту. «Євросоюз, а разом з ним і євроринок диктують нові умови ведення бізнесу. І найголовніша з них – якість. Саме якість сировини, а відтак - і готової продукції відчинили вікно в Європу. А тепер і в Азію, яка з кожним роком стає все більш потужним сегментом як виробництва, так і споживання на світовому ринку» - розповів голова правління Латвійського Центру сільських консультацій та освіти Мартиньш Цимерменис.

Вінницькі аграрії вчитимуться розвивати сільське господарство у латвійських колег

Також він додав, що головним своїм завданням Центр, який має 470 консультантів по всій країні, ставить на меті консультації та навчання, що стимулюватимуть розвиток сільського господарства, і не тільки. Це дасть можливість створювати робочі місця і зупинити молодь, яка покидає село.

Вінницькі аграрії вчитимуться розвивати сільське господарство у латвійських колег

До речі, в рамках реалізації Проекту три групи експертів з числа осіб, пов’язаних з дорадництвом, Вінницької та Чернігівської областей перейматимуть досвід сільськогосподарських консультацій (дорадництва) на основі положень законодавства ЄС на прикладі латвійської Республіки. До кінця 2015 року українські делегації проходитимуть стажування у Латвії за такими напрямками, як якість молока, ветеринарна медицина, розвиток кооперації у сільському господарстві, сільський туризм і управління лісовим господарством і обробка деревини.

Вінницькі аграрії вчитимуться розвивати сільське господарство у латвійських колег

Для довідки:

Партнер Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України - "Латвійський центр сільських консультацій та освіти" у співпраці з Міністерством закордонних справ ЛР, Міністерством землеробства ЛР та Посольством Латвії в Україні розпочинає новий проект співпраці з Україною з метою сприяння у створенні єдиної Системи сільськогосподарських консультацій (дорадництва) в Україні на основі положень законодавства ЄС, використовуючи латвійський досвід



Переглядів: 4431
Поширень: 0