Основними питаннями, які обговорювались на засіданні, стали питання організації та проведення робіт, спрямованих на зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище на підприємствах області – найбільших забруднювачах довкілля.

Такими в області є ВАТ "Ладижинська ТЕС" та комунальне підприємство "Вінницяоблводоканал".

Теплоелектростанцію на засіданні представляли начальник виробничо-технічного відділу В\'ячеслав Сторожук та заступник головного інженера з експлуатації та екології Василь Новицький. У доповіді "Ладижинська ТЕС – шляхи зменшення негативного впливу на довкілля", з якою виступили представники підприємства, були викладені здобутки та проблеми природоохоронної діяльності енергетиків. Так, з метою зменшення викидів в атмосферу оксидів азоту на підприємстві тривалий час проводяться роботи по впровадженню та випробуванню різних схем триступеневого спалювання палива.

Виконання цього природоохоронного заходу дасть можливість зменшити викиди оксидів азоту в атмосферне повітря до 40%. Крім цього, з метою зменшення викидів золи в повітря Ладижинська ТЕС постійно виконує капітальні, середні та поточні ремонти електрофільтрів.

З метою зменшення викидів СО2 Ладижинська ТЕС на основі Кіотського протоколу виконала комплекс робіт з впровадження українсько-нідерландського проекту "Енергозбереження та зменшення викидів СО2 на теплових електростанціях України". Впровадження цього проекту забезпечує більш економічну роботу енергоблоків, при цьому з найменшими обсягами викидів шкідливих речовин.

Також Ладижинська ТЕС власними силами та за власні кошти проводить роботи з реконструкції золошлаковідвалу. На території станції власними силами побудована та постійно діє установка по відбору сухої золи, яка користується попитом серед підприємств будівельної галузі. Ця установка забезпечує 100-відсотковий відбір уловленої сухої золи.

Комунальне підприємство "Вінницяоблводоканал", яке є одним з найбільших підприємств-водокористувачів області, представляли виконуючий обов\'язки начальника Василь Сиско та начальник хіміко-бактеріологічної лабораторії Аліна Кравчук.

Підприємство активно й послідовно здійснює заходи, направлені на вдосконалення роботи очисних споруд каналізації. Протягом 2007-2008 років з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було виділено 3467,426 тисяч гривень на реалізацію проекту "Реконструкція блоку насосно-повітродувної станції очисних споруд каналізації м. Вінниця". Метою проекту, загальна сума проекту складає 7180,0 тисяч гривень, є зменшення забруднення поверхневих вод. Реалізація заходу продовжується. На 2010 рік передбачається придбання та монтаж контрольно-вимірювальних приладів для аеротенок.

Наступним етапом реконструкції планується встановлення в аеротенках датчиків розчиненого кисню, що дозволить більш економно використовувати повітря, оперативніше реагувати на зміни в технології та покращити якість стічної води.

В 2008 році підприємство розпочало співпрацю з ТОВ «Кеміпол Україна», направлену на вирішення проблеми більш повного видалення із стічних вод сполук азоту та фосфору методом реагентної очистки та виокремлення зон дефосфатації, нітрифікації та денітрифікації. В лабораторії проведена серія досліджень по підбору найбільш ефективного та безпечного реагенту. На сьогоднішній день дослідницька частина даної роботи завершена, проводяться відповідні розрахунки економічного плану з метою прийняття остаточного рішення.

Також на засіданні колегії обговорювались питання нормативно-правового забезпечення роботи Держуправління та стану видачі дозволів на використання забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Результатом роботи колегії стало наступне рішення:
1. Роботу комунального підприємства "Вінницяоблводоканал", спрямовану на зменшення негативного впливу на довкілля, визнати задовільною.
1.1. Сприяти впровадженню подальшої реалізації природоохоронного проекту "Реконструкція блоку насосно-повітродувної станції очисних споруд каналізації м. Вінниця", а саме виділенню коштів із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на придбання та монтаж контрольно-вимірювальних приладів в аеротенках.
2. Роботу ВАТ "Ладижинська ТЕС", спрямовану на зменшення негативного впливу на довкілля, визнати задовільною.
2.1. Прискорити впровадження системи очистки сполук сірки у викидах в атмосферне повітря.
3. Сектору економіки природокористування та природоохоронних програм Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області сприяти виділенню коштів з фондів охорони навколишнього природного середовища різних рівнів на природоохоронні заходи ВАТ "Ладижинська ТЕС".
4. Рекомендувати відділу регулювання використання природних ресурсів Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області разом з ВАТ "Ладижинська ТЕС підготувати лист до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України з проханням посприяти у вирішенні проблеми утилізації золошлакових відходів, а саме використання в автодорожньому та промисловому будівництві тощо.
5. Рекомендувати сектору юридично-правової роботи Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області звернутись до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України з пропозицією ініціювати внесення змін до чинного законодавства та розробки нових підзаконних актів по кожному напрямку у сфері охорони навколишнього природного середовища, які б чітко встановлювали порядок погодження та видачі дозвільних документів.
6. Відділу комплексного управління природоохоронною діяльністю Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області удосконалити взаємодію з органами місцевої влади та місцевого самоврядування в галузі охорони довкілля та раціонального природокористування.
7. Відділу регулювання використання природних ресурсів Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області підготувати та провести "круглий стіл" із спеціалістами проектних організацій із залученням сектору юридично-правової роботи Держуправління.


Переглядів: 4094
Поширень: 0