Як зазначив начальник головного управління охорони здоров’я та курортів облдержадміністрації Олександр Жупанов до лікарень з початку епідемії на грип звернулося 55290 хворих, у тому числі за останню добу – 1949 чоловік. Госпіталізовано з початку епідемії 3214, а за останню добу – 133 особи. У важкому стані залишається 21 людина, з них у вкрай важкому стані дві вагітних жінки у Хмільницькому та Тростянецькому районах. На теперішній час в області хворих на пневмонію налічується 407 чоловік, а троє хворих підключені до апарату штучної вентиляції легенів. Проведено 481 дослідження на наявність „Каліфорнійського” грипу, 19 з них передано у центральну СЕС м. Києва. На основі даних досліджень було виявлено два підтвердження і хворі, у яких підтверджено діагноз живі. Одна жінка вже видужала та перебуває вдома. Найбільше захворіло людей у Вінницькому районі і на сьогоднішній день хворими залишається 36 осіб. Виходячи з показників динаміка рівня захворюваності починає іти на спад.

О. Жупанов повідомив, що в область вже завезена вакцина від сезонного грипу. На даний час формуються списки груп ризику, які в першу чергу отримають щеплення, та проводиться розподіл вакцини по лікарнях області.

Головний державний санітарний лікар області Валентина Зайцева зазначила, що епідемічна ситуація із захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції залишається по області на 75% вищою епідемічного порогу та на 27% по місту Вінниці. За попередніми показниками зниження епідпорогу йде гарними темпами і до кінця тижня очікується покращення ситуації. З 51% до 39% знизилась захворюваність дітей. На розгляд комісії В. Зайцева внесла пропозицію не відновлювати загалом всі обмеження, а поступово, дивлячись на ситуацію у районах, комісія підтримала дану пропозицію. Головним завданням перед обласною санітарною епідемічною станцією стоїть у максимально короткі строки запустити в дію нову лабораторію, за допомогою якої отримуватиметься результат аналізу на грип.

Підводячи підсумки засідання протиепідемічної комісії Олександр Домбровський закцентував увагу на питаннях, які стосуються відновлення навчання у дошкільних, шкільних закладах освіти та вищих навчальних закладах. По всіх районах чітко відслідкувати тенденцію щодо спаду рівня захворюваності на грип та ГРЗ для поступового відновлення процесів навчання та проведення масових заходів. Також очільник області звернув увагу на чіткому розподілі необхідних ліків на всі лікарні області для другої хвилі захворюваності та на створенні необхідного резерву. З першої декади грудня треба розпочати процес щеплення населення і в першу чергу групи ризику. Особливу увагу звернув на визначенні необхідної кількості вакцини проти грипу А(N1H1). Окремо зупинився на необхідності проведення великої інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо щеплення від сезонного грипу.


Переглядів: 3128
Поширень: 0