Працівники Управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції викрили посадовців підприємства, яке незаконно видобувало корисні копалини та використовувало природний газ. Загальна сума збитків становить понад 30 мільйонів гривень. Винним особам повідомлено про підозру.

За матеріалами УЗЕ слідчим відділом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) Кримінального кодексу України.

Вищевказане товариство займається виробництвом цегли. Заступник директора товариства з метою власного збагачення та збагачення власників товариства з листопада 2014 по червень 2015 року займався незаконною діяльністю.

На Вінниччині підприємство з виробництва цегли незаконно видобувало природний газ

За відсутності жодного спеціального дозволу організував незаконне видобування корисних копалин місцевого значення. Крім цього, керівник допустив псування зазначеного родовища, відходи виробництва складувались в кар’єрі. Державі завдано збитків на суму понад 17 мільйонів гривень.

Під час досудового розслідування працівники поліції встановили ще один факт злочинної діяльності посадовця – крадіжку природного газу у його регіонального постачальника.

На Вінниччині підприємство з виробництва цегли незаконно видобувало природний газ

Щоб не сплачувати за газ, заступник директора товариства разом з іншими особами, здійснив несанкціоноване втручання в мережу газопостачання. Збудували прихований газопровід, приєднали системи труб до газової магістралі, яка проходила поряд з територією товариства та забезпечувала рух газу від магістралі до печей цегельного заводу, розташованих на вказаній території, поза комерційним вузлом обліку природного газу.

Аби приховати крадіжку природного газу та створення видимості його використання на законних підставах, один з керівників товариства надавав злочинні вказівки підлеглим працівникам. На деякий час працівники відкривали кран подачі газу для набрання лічильником необхідного щодобового об’єму, які обліковувались та оплачувались у встановленому порядку.

Під час проведення санкціонованого обшуку на території підприємства працівники УЗЕ спільно із спеціалістами товариства-постачальника газу виявили незаконну врізку поліетиленової труби з кранами до газової мережі поза комерційним вузлом обліку газу.

На Вінниччині підприємство з виробництва цегли незаконно видобувало природний газ

Внаслідок незаконного використання газу ПАТ завдано збитків на загальну суму майже 15 мільйонів гривень.

Наразі слідчі повідомили посадовцю про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) та ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Санкція ст. 364-1 покарання у вигляді штрафу від 400 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк від трьох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За крадіжку чинним законодавством передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від семи до 12 років з конфіскацією майна.



Переглядів: 2192
Поширень: 0