Заклад, про який польська спільнота мріяла з часу створення районного культурно-освітнього товариства поляків, 21 травня урочисто відкрив свої двері для мешканців Бару.

Будівництво Дому тривало упродовж кількох років і здійснювалося державним коштом Республіки Польща. Тож на його урочисте відкриття завітало чимало поважних гостей: офіційна делегація Сенату Республіка Польща на чолі з Віце-маршалком Сенату Богданом Борусевичем, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін та ще чимало друзів польської спільноти.

У місті Бар відкрили Дім польської культури

Вітаючи громаду з відкриттям Польського дому, Віце-маршалек Сенату Богдан Борусевич відзначив, що це дарунок не лише для місцевого польського товариства, а й в цілому для міста. Відтак подякував регіональній та міській владі за сприяння у створенні цього закладу.

З вітальним словом звернулася до учасників урочистостей і заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд: «Так волею історії сталося, що частина Польщі та частина України і для поляків, і для українців стали рідною землею. І треба навчитися жити в мирі, відчуваючи, хто є поруч з тобою. Незалежно від того, який гріх мали твої предки, ти мусиш простити і знаходити шлях для розвитку і взаємодії. Цей Дім має бути місцем паломництва політиків, щоб вони подивилися, як треба лікувати історичні рани. І сьогоднішній захід – не тільки урочистості з нагоди відкриття приміщення, це успіх людської мудрості та гідності».

У місті Бар відкрили Дім польської культури

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін підкреслив, що Вінницька область є визнаним лідером міжрегіонального співробітництва. Він висловив переконання, що польська спільнота Барського району є частиною великої громади загалом в Україні, і бере активну участь в суспільних змінах та реформах, у побудові нової Української держави.

Свої вітання з нагоди знаменної культурної події висловив на адресу учасників заходу і голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. «За рахунок ваших бажань, ваших помислів і прагнення сьогодні у місті Бар відкривається Польський Дім. І я хотів би подякувати представникам Сенату за ту велику допомогу, яка сьогодні є неоціненною з точки зору тієї непростої ситуації, що переживає Україна. Це має надзвичайно важливе значення для нашої держави, для кожного з нас, - зауважив Валерій Коровій. – Ми дуже близькі ментально, в нас тісна історія, ми розуміємо один одного, особливо тут, на Поділлі. І ми все робимо для того, щоб підтримувати формування та розвиток національних товариств, які є на теренах Вінницької області».

У місті Бар відкрили Дім польської культури

З подарунками, вітаннями та найкращими побажаннями перед польською громадою Бару виступили численні гості свята. Місцева ж спільнота у відповідь презентувала їм свою творчу майстерність.



Переглядів: 7610
Поширень: 0