Так, у 2009 році Вінниччину відвідали Надзвичайні та Повноважні Посли Австрії, Польщі, Ізраїлю, Лівії та Китайської Народної Республіки та представники дипломатичного корпусу інших країн світу.

Володимир Мережко акцентував увагу на тому, що незважаючи на фінансову–економічну кризу в країні, зовнішньоторговельний оборот Вінницької області за січень – листопад 2009 року становив 661,8 млн. дол. США. Обсяги експорту товарів за січень–листопад 2009р. становили 427,1 млн.дол.США і зменшились, порівняно з січнем–листопадом 2008р., на 5,2%; обсяги імпорту склали 234,7 млн. дол. і зменшились на 39,6%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 192,4 млн. дол. (у січні–листопаді 2008р. позитивне сальдо досягало 61,9 млн. дол.).

Найбільші обсяги експортних поставок здійснювались до Російської Федерації (32,0% від загального обсягу експорту), Польщі (11,0%), Німеччини (9,3%), Білорусі (5,6%). Найбільші імпортні надходження здійснювались з Польщі (17,1%), Білорусі (12,3%), Німеччини (11,5%), Російської Федерації (11,2%), Італії (6,3%), Нідерландів (6,2%). Суб’єкти господарювання області здійснювали зовнішньоторговельні операції у 2009 році з партнерами зі 100 країн світу.

Основу товарної структури зовнішньої торгівлі товарами складають готові харчові продукти, жири та олії тваринного або рослинного походження і текстильні матеріали та текстильні вироби. Крім того, вагома частка належить продуктам рослинного походження, машинам, обладнанню та механізмам, деревині і виробам з деревини, продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості і живим тваринам та продуктам тваринного походження.

В області триває реалізація 10 угод про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво територіальних громад Вінницької області та Сьвєнтокшиського, Лодзинського воєводств Республіки Польща, Вітебської, Гродненської, Мінської областей Республіки Білорусь, Бєлгородської та Нижегородської областей Російської Федерації, районом Сороки Республіки Молдова, Ясським повітом Румунії та Придністровським регіоном Республіки Молдова. Співробітництво реалізується на рівні районів, міст та місцевих громад, у галузі економіки, екології, охорони здоров’я, культури, освіти, спорту та туризму.

Найактивніше розвивається співробітництво з Республікою Польща. Зокрема, у другому півріччі 2009 року Маршалківською Управою Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща спільно з Вінницькою обласною державною адміністрацією та Спілкою сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні був реалізований проект “Агротуризм як можливість розвитку Вінницької області”. Даний проект отримав найбільше в Польщі співфінансування з Міністерства закордонних справ в рамках конкурсу Закордонна Допомога 2009-діяльність органів самоврядування. Реалізація проекту відбувалась в декілька етапів з залученням польських фахівців та практиків з агротуризму. Заключний етап проекту відбувся у Сьвєнтокшиському воєводстві наприкінці року.

Щодо розвиту транскордонного співробітництва, то у 2009 році активно проводилась робота по створенню єврорегіону «Дністер». На початку 2009 року, в ході установчого семінару з питань створення єврорегіону «Дністер» було сформовано робочу групу з представників регіонів-учасників для опрацювання та узгодження установчих документів. Наразі, проходить етап узгодження всіх необхідних документів, зокрема, установчого договору, регламенту та статуту обома сторонами учасників єврорегіону та консультацій з європейськими фахівцями щодо створення та функціонування «Дністру».


Переглядів: 2844
Поширень: 0