Упродовж поточного року органами прокуратури Вінницької області в інтересах дітей та держави у сфері охорони дитинства пред'явлено 49 позовів на загальну суму майже 14 млн грн.

Із указаного числа позовів - 32 розглянуто та задоволено на загальну суму 543 тис грн, добровільно виконано рішення судів на суму 6,4 тис грн, реально виконано на суму 455 тис грн.

Також у 2016 році органами прокуратури області у сфері охорони дитинства розпочато 7 кримінальних проваджень, у тому числі 2 провадження - щодо незаконного витрачання бюджетних коштів, 2 - щодо розпорядження майном або земельними ділянками дитячих установ.

Зокрема, у серпні поточного року вивчено стан додержання законодавства щодо законності витрачання бюджетних коштів, розпорядження майном та земельними ділянками дитячих установ.

З метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства розпочато 3 кримінальних провадження, пред'явлено 2 позовні заяви.

Так, 02.08.2016 до ЄРДР внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем).

Установлено, що протягом вересня 2013 – червня 2014 року посадові особи Вінницького коледжу будівництва та архітектури Київського національного університету будівництва та архітектури, зловживаючи своїм службовим становищем, привласнили грошові кошти, які були нараховані в якості стипендії одній зі студенток вищевказаного навчального закладу.

Крім цього, 05.08.2016 до ЄРДР внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Установлено, що всупереч вимог чинного законодавства, службові особи однієї з сільських рад області припинили право постійного користування земельною ділянкою державного навчального закладу «Вище професійне училище № 7 м. Вінниці» площею близько 21 га, чим спричинили тяжкі наслідки на суму понад 13 млн грн.

Також 08.08.2016 до ЄРДР внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Так, службовими особами одного з коледжів м. Вінниці, зловживаючи службовим становищем, не вжито заходів щодо збереження частини гуртожитку, площею 89,4 кв. м. та балансовою вартістю майже 31 тис грн, унаслідок чого приміщення незаконно приватизовано.

З метою усунення порушень чинного законодавства Могилів-Подільською місцевою прокуратурою до Томашпільського районного суду пред'явлено позовну заяву про зобов'язання здійснення державної реєстрації договору оренди земельної ділянки.

Установлено, що всупереч чинного законодавства відділом освіти Томашпільської районної державної адміністрації не вжито заходів щодо державної реєстрації договору оренди земельної ділянки Томашпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів площею 10 га, укладеного 15.03.2012 з фермерським господарством «Немировський».

Вінницькою місцевою прокуратурою до господарського суду Вінницької області пред'явлено позовну заяву про визнання договору недійсним та повернення майна.

Прокурорами виявлено, що фізична особа-підприємець використовує одне з орендованих приміщень професійного училища м. Вінниці, площею близько 136 кв. м., не за цільовим призначенням - з метою продажу засобів захисту рослин, у тому числі - пестицидів та отрутохімікатів, чим порушує вимоги ст. 63 Закону України «Про освіту».

Наразі робота на вказаному напрямі триває.



Переглядів: 2020
Поширень: 0