Вже 25 серпня о 17 годині відкриє гостино двері трансформований простір, який розташований в центрі міста на вулиці Доватора. Простір отримує назву «ART DEPO» та буде спільно використовуватись громадськими організаціями та активістами для реалізації соціо-культурних проектів.  Це стало можливим завдяки підтримці Міністерства іноземних справ Німеччини, Фонду Боша та Фонду EVZ (Німеччина) та співпраці організацій  ГО «Культурний ді@лог» (Кременчук), Інституту культурної політики (Вінниця), молодіжної організації MITTENDRIN (Німеччина) та сприянню Жмеринської міської ради.

Мрія про альтернативний культурний центр ART DEPO у Жмеринці – стає реальністю

«20 років приміщення пустувало. Після відвідування містечка Нойруппін (Німеччина) у січні 2016 року, ми познайомились із кількома вдалими прикладами соціального підприємництва молоді. Мене особисто вразив сміливий крок міської влади німецького міста, що передала закинуті приміщення вокзалу та  пивзаводу громадським організаціям», – розповідає міський голова Жмеринки Анатолій Кушнір. «Тому, коли ми повернулись додому, ми загорілись ідеєю створити аналогічний центр у нас. «Культурний ді@лог» (Кременчук) та Інститут культурної політики (Вінниця) підтримали нас, і, на сьогодні, вже третій день тривають роботи з трансформації Доватору, в яких бере участь молодь міст Жмеринки, Кременчуку та Нойруппіну».

Мрія про альтернативний культурний центр ART DEPO у Жмеринці – стає реальністю

«Коли ми вперше побачили трансформований вокзал, – продовжує Павло Третьяков, експерт проекту – миттєво зрозуміли важливість дій влади, яка довірила молоді ці об’єкти. Вокзал знаходився в процесі виконання ремонтних робіт. Але ми були здивовані тим, як молодь відчуває розвиток простору, функціональне зонування і власну соціальну відповідальність».

Мрія про альтернативний культурний центр ART DEPO у Жмеринці – стає реальністю

Вже у лютому цього року дві Ірини Каць та Френкель вирішили написати проект та знайти фінансування для його реалізації в рамках обміну молоддю між Німеччиною та Україною. Так і сформувалась ідея ART DEPO, яка базується на спільній роботі молоді з двох країн. «Маючи досвід співпраці із бельгійськими фахівцями з трансформації альтернативного культурного простору #ADAPTER, який ми створили та розвиваємо зараз в Кременчуці власними силами, – розповідає Ірина Кацья захопилась ідеєю спробувати попрацювати в іншому місті. Я розуміла, що це буде складніше, тому що треба враховувати інтереси Жмеринки і виступати провідником для жмеринських агентів змін, але команда вирішила ризикнути. В процесі обговорень, спільних планувань, а зараз і спільної фізичної роботи, ми щоденно відчуваємо зміни у відношеннях, формування нових конструктивних зв’язків. І я радію, що альтернативний культурний центр «ART DEPO» відкритий для подальших змін та розвитку».

Мрія про альтернативний культурний центр ART DEPO у Жмеринці – стає реальністю

Вже після перших днів співпраці із німецькою молоддю українці із радістю розповідали про покращення розмовної англійської та про досвід, який вони отримують завдяки спільній роботі.

«Для мене дуже важливим є вивчення досвіду роботи активних культурних організацій зі створення неформальних АРТ просторів – розповідає учасниця проекту, голова ГО «Асоціація юних Жмеринчан» Тетяна ШевченкоСьогодні ми не лише переосмислюємо публічній простір, ми змінюємо власну свідомість». «Головним відкриттям для мене стала велетенська сила цілеспрямованості – підхоплює Катерина Семесь, громадська діячка - коли люди з різних куточків світу об’єднуються спільною метою, горять єдиною ідеєю і активно працюють над її втіленням у життя. Коли час і ресурси жорстко обмежені – відкриваються потаємні резерви фантазії, як з «нічого» зробити щось надзвичайне. Дивлюся на старих та нових друзів і розумію, що кожен з них – іскринка, здатна розпалити у серцях людей бажання змінювати світ навколо».

Мрія про альтернативний культурний центр ART DEPO у Жмеринці – стає реальністю

«На сьогодні, під час робіт ми спостерігаємо надзвичайні процеси зміни свідомості молоді Жмеринки. Це відбувається миттєво, на очах. Ці знання є особливо цінними для нас, як експертів, тому що в житті жмеринської молоді це перший досвід роботи. Вони відкривають нові горизонти можливостей, починають вірити у власні сили і розуміють, що не все вирішують кошти. І саме це є важливим для впровадження змін, особливо в той час, коли Україна повинна інтегруватись в постіндустріальний світовий економічний простір», – зазначає голова Інституту культурної політики Ірина Френкель. «Саме стала культурна політика змініть нашу країну. Це шлях, який проходять світові держави, створюючи умови для розвитку креативного класу та креативної економіки», - додає вона.

Мрія про альтернативний культурний центр ART DEPO у Жмеринці – стає реальністю

«Я хочу зазначити, що ми спостерігаємо процес звільнення нашої молоді від стереотипів. Головний з котрих, про те, що вчитель завжди має рацію. Я радію тому, як діти починають самостійно приймати рішення, я надихаюсь їхньою толерантністю під час обговорення суперечливих питань. Цей проект – це перший крок по трансформації свідомості нашої молоді», – підкреслила начальниця управління освіти ЖМР Світлана Сьомаш.

Роботи тривають до 24 серпня. До Дня Незалежності України молодь Німеччини та України подарує Жмеринці нові креативні перспективи розвитку, які стануть ще більш зрозумілими завдяки появі такого простору.



Переглядів: 4021
Поширень: 0