До з’ясування обставин, стотридцятирічний самовар залишився в Україні. Його співробітники Вінницької митниці ДФС виявили під час митного контролю у пункті пропуску „Могилів-Подільський – Волинець” відділу митного оформлення „Залізничний” митного поста „Дністер”.

У потязі  № 342 сполученням „Кишинів – Москва”, замість задекларованого звичайного мідного самовару, митники побачили самовар жаровий, виготовлений із металу жовтого кольору у далекому 1896 році. На бічних сторонах чеканним способом були нанесені зображення герба Російської Імперії. Згідно з написом видно, що виробником самовару було „Товарищество паровой самоварной фабрики наследниковъ Василия Степановича Баташова в г. Тула”. Присутні також чеканні відтиски золотих, срібних та бронзових нагород та років нагородження, якими відзначалась продукція фабрики. Тож, враховуючи всі наявні ознаки, митники припустили, що даний предмет може мати історичну та культурну цінність.

На Вінниччині через кордон намагалися перевезти 130-річний самовар

Зважаючи на те, що у декларанта, котрий переміщував самовар, були відсутні будь-які документи, які б підтверджували право на переміщення культурних цінностей, самовар взято на відповідальне зберігання, під час якого буде проведена експертиза предмета та встановлена його ринкової та колекційної вартості.



Переглядів: 2827
Поширень: 0