Про це інформував заступник голови ОДА Василь Броварник. Він наголосив, що з 1 січня 2018 року вступить в силу закон про заборону складування неперероблених твердих побутових відходів.

«У зв’язку з цим в області проводиться значна робота по формуванню сміттєпереробного комплексу для знешкодження побутових відходів, організовується збір, перевезення ТПВ, його сортування переробка, та захоронення. Частково впроваджено технологію роздільного збирання твердих побутових відходів в 21 населеному пункті області, де проводиться відбір скла, полімерів, заліза та паперу»,- зазначив Василь Броварник.

У своїй презентації посадовець навів такі дані:

  • щорічно в області збирається близько 1,4 млн. м³ відходів, що складає 0,88 м³ на 1 мешканця;
  • середньодобові обсяги ТПВ, які вивозяться на полігони та звалища області складають 3,5 тис. м3;
  • на ринку надання послуг з вивезення ТПВ в області задіяно 61 суб’єкт господарювання;
  • зношеність спецавтотранспорту, задіяного у сфері ТПВ складає близько 80%.

На сьогодні в області функціонує сміттєсортувальна лінія в с. Стадниця; здійснюється облаштування сміттєсотрувальної станції в смт. Муровані-Курилівці.

Також опрацьовується питання закінчення будівництва та введення в експлуатацію сміттєсортувальних ліній в м. Бар, Козятин, Липовець та в Тульчинській ОТГ та облаштування сміттєсортувальної перевантажувальної станції для ТПВ, в м.Вінниці та східній частині Вінницького району.

Майбутнє - за сміттєсортувальними станціями, на яких відбувається вилучення вторинних матеріалів, пресування, пакування та відвантаження вторсировини. Тільки після відбору вторинної сировини рештки підлягатимуть утилізації на полігонах.

Василь Броварник також нагадав, що у 2016 році делегація з Вінниччини відвідала Італію з метою перейняти досвід в організації поводження із ТПВ. «Італійська технологія повністю нам підходить,- зазначив заступник голови ОДА ,- справа тільки за пошуками необхідних ресурсів».



Переглядів: 3385
Поширень: 0