Директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Волков охарактеризував зміни, які чекають на дорожню галузь у зв’язку із ухвалою Верховною Радою України закону про проведення децентралізації системи управління дорожнім господарством, що передбачає передачу доріг місцевого значення зі сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор") в управління місцевим органам влади.

Сергій Волков зазначив:«Загальна протяжність доріг Вінницької області - 26,3 тис.км, з них: 9,5 тис.км. – дороги загального користування;16,8 тис.км. - дороги комунальної власності. Протяжність доріг загального користування місцевого значення, які пропонуються до передачі становить 7737,0 км»

Посадовець зазначив, що Верховною Радою України у 2016 році прийнято Закон України №1764-VIII, який набирає чинності з 01 січня 2018 року та яким передбачено внесення змін до ряду законів України щодо визначення органів, їх повноважень та відповідальності у сфері дорожнього господарства.

Також, прийнятими Верховною Радою України законами України №1762-VIII та №1763-VIII передбачається з 01 січня 2018 року виокремлення джерел фінансування дорожнього господарства в окремий Державний дорожній фонд у складі спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідно прийнятих законів України кошти державного дорожнього фонду розподіляються таким чином:

  • 60 %– на дороги загального користування державного значення;
  • 35 %– на дороги загального користування місцевого значення;
  • 5 %– на фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах розподіляється між відповідними місцевими бюджетами залежно від протяжності автомобільних доріг місцевого значення у відповідній адміністративно-територіальній одиниці станом на 1 січня року, що передує плановому.

Кошти державного дорожнього фонду (тобто 35%) спрямовуються як субвенція з Державного бюджету України місцевим бюджетам на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а також вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (у розмірі не більше 20 відсотків обсягу такої субвенції).

Коментуючи сказане, голова ОДА Валерій Коровій підкреслив, що за попередніми підрахунками цей ресурс становитиме приблизно 300 млн. грн. «Завдання полягає в тому, щоб максимально ефективно відпрацювати механізм раціонального освоєння цього фінансового ресурсу» - підсумував очільник області.



Переглядів: 2311
Поширень: 0