Могильник, що датується III-IV ст. н. е., досліджують науковці на Вінниччині. Його виявили поруч із поселенням черняхівської культури біля села Попівка Липовецького району. За короткий проміжок часу археологи дослідили 18 інгумаційних поховань.

Черняхівська культура — археологічна культура, що була поширена на території України в ІІІ-ІV ст. н. е. Свою назву вона отримала від села Черняхів (Київської області), де у 1900 році В. Хвойка дослідив одне з перших поховальних полів цієї культури. Черняхівські поселення мали відкритий характер – не містили жодних оборонних споруд. Населення займалось землеробством і скотарство, а також різними видами ремесел - гончарством, залізообробкою, виготовленням скла. Були розвинені ювелірна галузь та бронзоливарство.

«Представники цієї культури хоронили померлих звично для нас, викопуючи могили у землі. У процесі роботи ми вже виявили 18 індивідуальних поховань. Абсолютна їх більшість орієнтовані головою на захід і лише одне має північну орієнтацію. Власне це поховання належить до знатних прошарків населення, адже окрім відмінного тілопокладення цю могилу також відрізняє супровідний інвентар. Поруч з ним виявили керамічний посуд, елементи прикрас та одягу, що свідчить про те, що особа при житті була досить заможною», - пояснює керівник експедиції, заступник директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, кандидат історичних наук Тарас Милян.

На Вінниччині археологи досліджують поселення часів черняхівської культури, якому близько двох тисяч років

Дослідження на пам’ятці археології Попівка-1 відбуваються в рамках рятівних археологічних досліджень у зоні капітального ремонту магістрального газопроводу «Уренгой–Помари–Ужгород». Разом з поселенням Попівка-1, в рамках проекту, археологи досліджують ще три пам’ятки археології: поселення черняхівської культури - Попівка-2 та два поселення бронзового часу біля сіл Тягун і Троща (Іллінецький район Вінницької області).

За словами науковців, оскільки під час реалізації проекту частина пам’яток може бути зруйнована, до початку будівельних робіт необхідно виконати превентивні пам'яткоохоронні роботи – розкопки. Для археологів це єдина можливість їх дослідити. 

Рятівні розкопки проводять археологи Подільської археологічної експедиції НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України на замовлення Філії ПАТ «Укртрансгаз» – «Дирекція з будівництва та реконструкції газотранспортної системи».

Дослідження на пам’ятках розпочалися у лютому і триватимуть до середини квітня. До роботи залучено кілька десятків археологів зі Львова, Тернополя, Києва, Полтави, Чернігова та Харкова.



Переглядів: 12698
Поширень: 0