Громадські активісти закликають органи влади приділяти більше уваги створенню умов для безперешкодного життя людей з обмеженими можливостями. Про це йшлося на прес-конференції, що днями відбулась в інформаційній агенції УНІАН.

Доступність на прикладі Теплика досліджували в рамках проекту «Вільно, без перепон», що реалізується «Подільською агенцією регіонального розвитку»

За словами координатора проекту «Вільно. Без перепон» Євгенії Задорожної, проголошена владою два роки тому ініціатива створення вільного доступу людей з обмеженими можливостями до будівель залишається актуальною і сьогодні. За результатами моніторингу в селищі Теплик Вінницької області було з’ясовано: якщо замало приділяють уваги вирішенню цієї проблеми навіть у Києві, то в малих населених пунктах вона є ще більш гострою.

У Києві розповіли про доступність адмінбудівель Теплика, яку досліджували в рамках проекту «Вільно. Без перепон»

Євгенія Задорожна уточнила, що громадськими активістами, зокрема, було перевірено умови доступу до будівель для людей з особливими можливостями у райцентрі Теплик Вінницької області та виявлено, що з 32 будівель, в яких розташовані 18 адміністративних органів, лише в шести умови відповідають нормам.

3 травня 2017 року в центрі Теплика здійснено моніторинг доступності для людей з інвалідністю об’єктів соціальної інфраструктури. До моніторингу були залучені учасники проекту (Євгенія Задорожна, Анна Малярчук, Уляна Виноградова та волонтер Владислава Глубока), також людина з інвалідністю (пересувається на візку) Максим Бичок і начальник відділу містобудування, архітектури та розвитку інфраструктури Теплицької районної державної адміністрації Андрій Коновалюк.

У Києві розповіли про доступність адмінбудівель Теплика, яку досліджували в рамках проекту «Вільно. Без перепон»

«На основі отриманих кількісних даних, можемо засвідчити, що розпізнавальний знак розміщений лише на 3 об’єктах; пандус, який відповідає будівельним нормам (тобто, ухил до 8-10 градусів) – мають 5 об’єктів; пандус, який не відповідає будівельним нормам – 12 об’єктів; доступних об’єктів без пандуса – 2; кнопка виклику розміщена на 6 об’єктах, але з них жодна не працює. Щодо ширини дверей, то якщо взяти за норму 80-90 см (в ідеалі від 85 см), то нормам відповідали двері 6 об’єктів, а вузькими двері виявилися в 11 об’єктах. Що стосується прилеглої території, то достатньо пристосованою та доступною вона виявилася поблизу 10 об’єктів, а з перешкодами – біля 6 об’єктів», – зазначила Євгенія Задорожна.

Вхід до будинку культури

За словами представниці ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Галини Сегеди, на початку липня громадські активісти ще раз вирішили перевірити на доступність окремі публічні приміщення в Теплику, аби з’ясувати, чи виправлено недоліки.

Вхід до будинку творчості та музичної школи

«Наприклад, кнопка виклику у селищній раді виявилася працюючою. Але на виклик у РДА ніхто не відреагував. Полагодили кнопку виклику й у Центрі зайнятості. При будівництві ветаптеки врахували побажання та поради, які дали члени моніторингової групи. Тепер і під’їзд, і сам пандус відповідають вимогам доступності», – розповіла Галина Сегеда.

У Києві розповіли про доступність адмінбудівель Теплика, яку досліджували в рамках проекту «Вільно. Без перепон»

Зміна пандусу біля нового магазина

За її словами, на жаль, не є доступним для людей з фізичними обмеженнями приміщення «Ощадбанку». Людина на візку досі не може нормально дістатися до банкомату, а саме на картку «Ощадбанку» нараховують виплати для людей з інвалідністю. Нині йдеться зараз також про ремонт у тамтешніх вбиральнях, причому жодна з них не пристосована для маломобільних людей. Окрема тема – якість доріг та зависокі бордюри, які часто унеможливлюють простий і швидкий доступ людей на візках до приміщень...

Доступ до банкомату "Ощадбанку"

Євгенія Задорожна також звернула увагу на те, що проблемою є інформація про кількість людей з особливими фізичними даними. «В Україні налічується близько 3 мільйонів людей-інвалідів. Як виявилося, інформація про людей з інвалідністю не систематизована, адже є люди не лише із вадами руху, а ще й з вадами зору. Крім того, ця інформація повільно оновлюється», – зауважила Є. Задорожна.

У Києві розповіли про доступність адмінбудівель Теплика, яку досліджували в рамках проекту «Вільно. Без перепон»

Довідково: Проект «Вільно. Без перепон» реалізовується ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» в рамках проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні», що реалізує Громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» при сприянні Національного фонду на підтримку демократії (NED). Проект є частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Погляди розробників та виконавців міні-проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією Громадської спілки «Освітній дім прав людини в Чернігові» та Національного фонду на підтримку демократії (NED).



Переглядів: 3015
Поширень: 0