В Барському районі свині захворіли африканською чумою. За кілька днів на свиногосподарстві в селі Мигалівці від хвороби загинуло 22 тварин. Для того, аби запобігти поширенню вірусу, було ліквідовано ще 303 свині. Наразі, за повідомленням першого заступника голови Вінницької ОДА Андрія Гижка, спалах АЧС в с.Мигалівці Барського району  локалізовано, проведені усі необхідні заходи для запобігання поширення хвороби.

31 липня відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації щодо випадку спалаху АЧС на свиногосподарстві ФОП О.Нівельського у Барському районі. 

«28 липня власник свиногосподарства ФОП Нівельський О.В. с.Мигалівці Барського району звернувся до Барської районної державної лікарні ветеринарної медицини із заявою про те, що в його свиногосподарстві загинули свині в кількості 8 голів віком до 1 року. Станом на 29 липня загинуло ще 14 голів свиней віком до 6 місяців, всього - 22 голови». - доповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук. Він також повідомив, що спеціалістами було відібрано патологічний матеріал для проведення лабораторних досліджень, які підтвердили діагноз – африканська чума свиней.

На Вінниччині спалах африканської чуми свиней - знищено більше 300 тварин

За рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Барській районній державній адміністрації було затверджено План з ліквідації АЧС, а саме:

  • встановлено зону захисту – адміністративну територію с.Мигалівці Барського району Вінницької області;
  • встановлено карантинний пост на в’їзді/виїзді з території ферми по вирощуванню свиней фізичної особи – підприємця Нівельського О.В.;
  • визначено межі зони нагляду території сіл Барського району: Козарівка, Журавлівка, Лугове, Ялтушків, Ходаки, Черешневе, Чемериське, Стасюки, Борщі, Регентівка, Терешки, Діброва.

В зоні захисту обстежено 137 дворів, в яких оглянуто 457 голів свиней (свині клінічно здорові), та одне спеціалізоване свиногосподарство, з якого 130 клінічно здорових тварин забито на переробному підприємстві.

В неблагополучному пункті вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, а саме:  піддано безкровному умертвінню 281 голову та спалено разом з загиблими тваринами 303 голови, проведено механічну очистку приміщень та попередньо продезінфіковано 5 об’єктів.

На даний час проводиться роботи з очистки території та її дезінфекції.

перший заступник голови ОДА Андрій Гижко наголосив на необхідності роз’яснювальної роботи серед власників свиногосподарств щодо запобіжних заходів по недопущенню АЧС.

Довідка:

Починаючи з 2017 року в державі зареєстровано 90 випадків АЧС(78 – домашні свині, 12 - дикі).

Станом на сьогодні карантин продовжує діяти у 16 неблагополучних пунктах по АЧС в 7 областях України (Вінницькій (1), Закарпатській (5), Полтавській (3), Черкаській (3), Київській (2), Харківській (1), Чернігівській (1).

З початку цього року, станом на 31.07.2017, в нашій області зареєстровано 6 неблагополучних пунктів щодо АЧС.



Переглядів: 2842
Поширень: 0