У Ладижині, що на Вінниччині, 3 серпня відбувся перший екологічний форум. Він став майданчиком для дискусії великих підприємств та громадськості, а також місцем презентації інноваційних ідей у сфері енергоефективності та можливостей їхнього втілення за кредитні кошти. Організатори заходу домоглись головного – налагодження діалогу та комунікацій між бізнесом, владою та місцевими мешканцями.

Основною темою форуму стала ситуація навколо ДТЕК Ладижинської ТЕС, яка є основним забруднювачем навколишнього середовища в регіоні. Начальник Держекоінспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий підкреслив, що законодавство обмежує його службу у проведенні позапланових перевірок, тому звернувся до громадськості з проханням інформувати про ситуації, які можуть викликати занепокоєння. При цьому він зазначив, що розуміє – модернізація електростанції потребує «сотень мільйонів гривень», а такі суми вкрай важко знайти навіть за рік.

Керівник департаменту екологічної безпеки ДТЕК Ірина Вербицька зауважила, що на проблема забруднювання повітря актуальна для всіх міст енергетиків, і на жодному енергоблоці України не проводиться очистка від сполук сірки та азоту. Всюди очищення здійснюється тільки від пилу.

«З вересня цього року розпочнеться реконструкція електрофільтрів 1-го котлоагрегата. Після завершення робіт викиди пилу будуть відповідати європейським стандартам. Із 48 млн грн, необхідних для цього, 20 млн виділяється з обласного бюджету. Це прецедент в Україні. Жодне інший регіон не спрямовує бюджетні кошти на реконструкцію енергоблоків, щоб зменшити викиди», - уточнила головний еколог енергогенеруючої компанії, пояснивши, що згідно з національним планом модернізації, до 20133 року рівень викидів всіх українських енергоблоків буде відповідати критеріям Євросоюзу.

На Вінниччині екологічний форум об'єднав непримиренних опонентів

Технічний експерт МХП Василь Жердецький зазначив, що біля села Василівка Тульчинського району за кілька днів компанія приступить до спорудження біогазового комплексу. Він дозволить утилізувати понад 55% всього курячого посліду, що залишається від птахокомплексів. При його створенні будуть задіяні найсучасніші німецькі та американські технології, а рівень безпеки у підсумку буде вищим, ніж на подібних об’єктах у Західній Європі.   

«Зелену» електроенергію, яку вироблятимуть біокомплекси, «Миронівський хлібопродукт» спрямує в загальнонаціональну мережу, а теплову використовуватиме для власних потреб. У планах компанії пізніше спорудити і другу чергу, яка дозволить переробляти весь обсяг посліду, що утворюється на птахокомплексах.

Також, за словами Василя Жердецького, в МХП розглядають перспективи спорудження в Україні ще двох біогазових комплексів. Щоправда, ні про терміни будівництва, ні про їхні локації експерт не сказав, оскільки це – справа далекого майбутнього.   

На Вінниччині екологічний форум об'єднав непримиренних опонентів

У своєму виступі експерт ГО «Національного екологічного центру» України Олег Савицький підкреслив, що основною проблемою забруднення довкілля в Ладижині та околицях вважає пил, а в Україні відсутній моніторинг його вмісту в повітрі.

Він запропонував спільними зусиллями придбати устаткування, щоб контролювати забруднення і на основі конкретних показників приймати ті чи інші рішення для захисту місцевих мешканців.

Загалом було чимало дискусій щодо різних питань: від недосконалого законодавства до пропозицій на адресу ДТЕК замість фінансування соціальних проектів спрямувати кошти на ремонт електрофільтрів.

Підбиваючи підсумки, голова ГО «Ладижинська громадська рада» Андрій Скакодуб зазначив, що сторони обмінялись контактами, знайшли точки дотику, що, без сумніву, буде сприяти пошуку компромісів.



Переглядів: 2753
Поширень: 0