Завершився навчальний візит директора Агенції регіонального розвитку Вінницької області Наталії Гижко до Республіки Польща в рамках проекту «Підвищення інвестиційної привабливості України та конкурентоспроможності регіонів». Учасники візиту відвідали два міста Мазовецького воєводства, з метою перейняття кращого досвіду інвестиційної політики та залучення зовнішнього фінансування.

Плоцьк став першим містом, яке відвідали делегати. Учасникам презентували роботу місцевої влади, а саме: формування бюджету міста, залучення коштів з фондів ЄС та кредитів. Цікаво, що місто має кредитів на суму 300 млн. злотих, взяті під 2,4-3,4% без гарантій та без цільового призначення терміном на 10 років. Загальний бюджет міста в 2010 році слав 50 млн. злотих, а в 2016 – 1 млрд. злотих.

Як боротися за кожного інвестора - розповіли українській делегації в польському місті Плоцьк

Крім того, учасники відвідали Індустріально-Технологічний Парк у м. Плоцьк. Парк спеціалізується на переробці нафтових продуктів та  хімічній промисловості. Він функціонує в форматі акціонерного товариства, де місцеве самоврядування міста та приватна компанія PKN ORLEN S.A. мають по 50% акцій і кожний учасник володіє 60 га землі, які є в їхньому управлінні. Вся територія обладнена комунікаціями, функціонує лабораторія, де працює 160 лаборантів, які протягом 24 годин на добу перевіряють якість продукції нафтової переробки.

Як боротися за кожного інвестора - розповіли українській делегації в польському місті Плоцьк

В напрямі підтримки місцевого бізнесу в місті діє Академія менеджера, в рамках якої щомісяця проходять одноденні тренінги для представників середніх підприємств із залученням найкращих вітчизняних та іноземних тренерів. Також функціонує програма, за якою студенти та стартапи навчаються підприємницької діяльності, надається допомога при виході на інші ринки та здійснюється компенсація витрат за участь у різних виставках.

Місто активно бореться за кожного інвестора, створюючи комфортні умови для роботи, а саме розбудовують технічну інфраструктуру, забезпечують супровід інвесторів за принципом «єдиного вікна», звільняють від місцевих податків, забезпечують персоналом. Окрім того, здійснюється підтримка з державного бюджету - доплата до заробітної плати працівників, оплата навчання працівників.

Як боротися за кожного інвестора - розповіли українській делегації в польському місті Плоцьк

Успішно застосовується механізм державно-приватного партнерства. Спільно із фірмою Simens замінено 8 тисяч світлових точок вуличного освітлення на енергозберігаючі лампи, проведено термомодернізацію 24 житлових будинків. Таким чином, за рахунок економії (біля 24%) передбачається, що протягом 17 років місто буде повертати кошти приватній фірмі.

Завершенням програми п’ятиденного навчального візиту до Польщі став візит до міста Карчева, що належить до Отвоцького повіту Мазовецького воєводства. Під час відвідин делегати ознайомилися із бюджетом невеликого міста, а також завданнями, потребами, інвестиційною політикою. Окремо розглянули проекти, що фінансуються за рахунок державного-приватного партнерства та відвідали місця їхнього реалізації.

 



Переглядів: 2325
Поширень: 0