Тож для обговорення підготовки підприємств агропромислового комплексу області до проведення весняно-польових робіт на Вінниччині 24 березня була проведена обласна селекторна нарада під головуванням голови облдержадміністрації Олександра Домбровського. Нарада пройшла за участі начальників управлінь, начальників та головних агрономів управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівників обласних структур та наукових установ системи АПК області.

«Ми маємо чітко сформувати завдання, які ставимо перед галуззю. Визначити пріоритетне коло питань – які потребують швидкого вирішення. Адже від цього залежить успіх посівної кампанії на Вінниччині» - зазначив Олександр Домбровський.

Щодо стану підготовки господарств та землі в області до посівної виступив з інформацією начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Павліченко. Він повідомив про основні моменти посівної кампанії.

Зокрема, наразі у господарствах є 62 % палива від необхідної кількості. Але на нафтобазах по регіону знаходяться по 4-5 тисяч тонн дизеля. Тому це не становитиме проблеми, і всі господарники будуть забезпечені паливом для безперебійного початку весняно-польових робіт.

«Пальне теж традиційно дорожчає під час проведення польових робіт. Але у міністерстві впевнені, що розпорядження Кабміну про реалізацію дизпального та бензину за фіксованими цінами для сільгоспвиробників допоможе уникнути стрибків цін на пальне» - зауважив Анатолій Павліченко.

Сільськогосподарські підприємства Вінниччини продовжують закупівлю мінеральних добрив. Станом на 23 березня в господарствах області всього в наявності 49,1 тисяч тонн мінеральних добрив, що складає 95% від потреби. Господарники Вінниччини на 100 % забезпечені добривами для першого підживлення. Всі господарства області забезпечені насінням необхідних культур.

Всього ж для своєчасного і якісного проведення комплексу весняно-польових робіт і посівної кампанії на Вінниччині необхідно 1,2 млрд. грн.
«А це може стати проблемою, адже через відсутність бюджету на 2010 рік, відповідно і фінансування - немає надії що на належному рівні будуть профінансовані державні програми спрямовані на АПК» - підкреслив начальник Головного управління агропромислового розвитку.

Також він констатував, що головним управлінням агропромислового розвитку спільно з районними державними адміністраціями проведено та планується провести ряд організаційних заходів. Так, визначено структуру посівних площ, технологічну потребу у фінансових та матеріально-технічних ресурсах по кожному сільськогосподарському підприємству; проведено зустрічі з постачальниками палива, засобів захисту рослин і мінеральних добрив; проведені відповідні тематичні наради з керівниками та спеціалістами аграрних формувань області тощо

Директор Інституту кормів Національної академії аграрних наук України Василь Петриченко розповів про стан грунту та погодні умови, які цього року впливатимуть на стан висадження культур та становитимуть особливості посівної кампанії.
«При такому характері зими - не буває ранньої весни. Тому ми будемо мати дуже короткий період для сівби ярових. Короткий за поєднанням оптимального зволоження і температури» - підкреслив Василь Петриченко.
Він відзначив, що за дослідженнями наукових установ станом на 20.03.2010 року, у зв’язку з несприятливими погодними умовами (випадання дощу в першій декаді лютого з послідуючим зниженням температури на тривалий період, включно до другої декади березня), багато озимих культур опинилися і знаходяться під льодяною кіркою, що може привести до часткового або повного випадання рослин.

Завершуючи селекторну нараду голова облдержадміністрації побажав всім аграріям Вінниччини хорошої погоди, стабільної роботи та добрих врожаїв.


Переглядів: 2725
Поширень: 0