Про це зазначив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій під час ефіру на обласному радіо. За словами очільника області, відповідно до перспективного плану Вінниччини заплановано створити 108 ОТГ. Нині ж 33 громади уже об`єдналися.

«Процедура децентралізації – це глобальні та стратегічні рішення, спрямовані на те, щоб відійти від звинувачень, які закидалися з боку країни –агресора, нібито Уряд України централізує владу. Було прийнято рішення про добровільне об`єднання громад. Це дуже непростий крок, але рішучий. Якщо на Вінниччині об`єднаються 70-75 громад, то ті, хто ще вагається об`єднуватися - раджу поспішити, адже Верховна Рада може поміняти форму та стратегію добровільного об`єднання і приєднання громад відбуватиметься уже до існуючих ОТГ» - наголосив Валерій Коровій.

За його словами, зараз ми маємо класичну європейську модель формування місцевих бюджетів. Вона є локомотивом багатьох позитивних процесів, які відбуваються на базовому рівні. «Органи місцевого самоврядування наділені владними повноваженнями, і, в першу чергу, це стосується розвитку територіальних громад. Процес об`єднання – це дуже потужний каталізатор, адже ініціатива - в руках креативних людей, які прагнуть покращити життя односельчан. Відповідно внесених змін до бюджетного кодексу, в рамках бюджетної децентралізації, місцева влада може планувати видатки на найближчі 3-5 років. Вони ж чітко бачать стабільні джерела формування своїх доходів. Це докорінна різниця від старої системи», - підсумував Валерій Коровій.

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.



Переглядів: 1946
Поширень: 0