Підсумки року вінницькі лісівники обговорили на семінарі-нараді «Техніка безпеки під час проведення полювання та організація рейдів по охороні державного мисливського фонду».

Головний спеціаліст сектору мисливського господарства ВОУЛМГ Валентин Пастух наголосив, що найбільшу кількість порушників впродовж року виявили мисливствознавці Вінницького, Гайсинського та Могилів-Подільського лісгоспів - 46, 45 та 50 порушників відповідно. До того ж, Могилів-Подільський лісгосп став першим і наразі єдиним, де вдалося домогтися від порушника відшкодування шкоди за незаконне добування зайця-русака у сумі 8 тисяч гривень. Загалом, впродовж 2017 року в області прговедено 2054 рейди, виявлено 392 порушники, складено відповідну кількість адмінпротоколів за порушення правил полювання та стягнено з винуватців 84 тис. грн. штрафів.

«Вінниччина сьогодні входить до п'ятірки областей України, де щороку збільшується чисельність мисливських тварин, особливо це стосується кабанів та козуль. Не менш приємним є і факт зменшення в 2017 році кількості порушників правил полювання, що стало можливим, в тому числі, завдячуючи спіпраці з правоохоронними органами та ЗМІ. Адже кожний факт грубого порушення правил полювання, браконьєрства має оперативно доноситися до громадськості, - зазначив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар.

Минулого року за порушення правил полювання з винуватців стягнено 84 тис. грн. штрафів

Подібні семінари-наради, за словами Анатолія Бондаря,  потрібні, адже вони дозволяють нагадати про культуру полювання та необхідність боротьби з браконьєрами (останнє стає дедалі проблематичнішим, так як більшість з них мають у своєму розпорядженні сучасні авто, зброю і демонструють повну відсутність совісті або ж страху. Не зайве нагадати про важливість збереження людського життя: за статистикою, нещасні випадки під час проведення полювань пов'язані, в першу чергу, з грубим порушенням мисливцями правил безпеки та необачним поводженням зі зброєю.

Нагадаємо, що загальна площа мисливських угідь Вінниччини становить 2 млн. 131 тис. га, з них 257,1 тис. га (12,3%) надано в користування держпідприємствам ВОУЛМГ, а більша частина - 1 млн. 717 тис. га (83,4%) - обласній організації УТМР. У Вінницькій області зареєстровано понад 29 тисяч мисливців, 13 тисяч з них є активними. Лише впродовж минулого року було видано 835 посвідчень мисливця.

Завідуючий сектором мисливського господарства ВОУЛМГ Василь Мельник нагадав мисливствознавцям, представникам обласного осередку УТМР головні правила полювання та поводження зі зброєю, передбачені відповідним Положенням Міністерста аграрної політики та продовольства ще в 2011 році ("Положення про правила проведення полювань, поводження із зброєю та порядок видачі ліцензій на добування мисливських тварин"). Мисливствознавці розбирали конкретні ситуації, пов'язані із порушенням правил полювання на території їхніх держпідприємств.



Переглядів: 1672
Поширень: 0