З 1 січня 2018 року увійшов в дію Закон України «Про відходи». Відповідно до нового нормативного документу українці мають сортувати сміття, як це роблять у більшості країн Європи, адже документом також передбачена заборона захоронення несортованого побутового сміття.

Однією з перешкод, на шляху впровадження закону на повну силу є недостатня інфраструктура для правильного сортування, переробки та утилізації сміття.

Натомість на Вінниччині декілька громад підтримали екологічний проект «Зелена школа». Зокрема, кардинально змінити ситуацію з утилізацією твердих побутових відходів вирішили жителі сіл Стрижавка та Стадниця. Подібні рішення громад є свідченням того, що українці готові змінювати звички, дбати про довкілля, свій дім та майбутнє дітей.

Яскравим прикладом є досягнення жителів села Стадниця, поблизу якого розташовано одне з найбільших сміттєзвалищ в Україні. Аби в регіоні не сталось екологічної катастрофи, мешканці прийняли рішення власноруч змінити ситуацію зі сміттям. Таким чином виникла ідея на базі загальноосвітньої місцевої школи започаткувати проект «Зелена школа», в рамках якого встановлено спеціальні баки для всіх видів відходів, а вчителі навчають дітей правильно поводитися зі сміттям, зокрема, сортувати вдома й приносити до школи, після чого його продають на переробку.

На Вінниччині активно впроваджується еко-проект «Зелена школа»

Аби учні мали стимул приймати участь в акції – було визначено ціль, на втілення в життя якої збирали гроші від реалізованого сортованого сміття. Таким чином у школі з’явилась нова звукова апаратура для проведення шкільних свят.

Разом із дітьми до сортування та збору сміття долучились і дорослі, що дало змогу збільшити обсяги реалізованого сміття в рамках проекту та зробити своє село чистішим.

Сміттєпереробні підприємства Вінниччини готові купувати відходи для вторинної переробки, але тільки сортовані і попит на таку сировину досить високий, переробники готові самі приїздити і забирати сміття, з якого потім виготовляють безліч нових товарів або сировини.

Ще одним успішним прикладом запровадження програми збирання та сортування сміття є ініціатива Стрижавської школи.

Спонукати учнів до сортування сміття було просто, адже діти давно мріяли про тенісний стіл, щоб грати під час перерв та після уроків. В результаті проведеної першої акції з сортування сміття в Стрижавській школі виручених грошей вистачило на придбання одразу двох тенісних столів.

Загалом, за 6 років у навчальному закладі з’явилися нові меблі та дошка в екологічному кабінеті, придбано електричну м’ясорубку в їдальню, нові інструменти для уроків праці, а тенісні столи тепер є на кожному поверсі. Таким чином, завдяки налагодженій співпраці життя у школі стає цікавішим та веселішим.

Завдяки проекту «Зелена школа» в селі майже повністю зникла проблема із забрудненням вулиць, адже існувала проблема із вивезенням відходів через брак баків для сміття. Побачивши позитивні результати жителі громади почали залюбки сортувати відходи і привозять їх до чистих, охайних контейнерів біля школи. Попри те, що в Стадниці проект діє лише кілька місяців, жителі відмічають, що вулиці стали значно чистішими. Окрім того, згуртувалась і громада села, адже спільні зусилля показали гарний результат, що в подальшому є стимулом до реалізації інших спільних проектів на благо громади.



Переглядів: 1877
Поширень: 0