Наприкінці минулого тижня до Якушинецької ОТГ приєднались ще дві громади: Некрасове Вінницького району та Дашківці Літинського району. Слід відзначити, що Якушинецька ОТГ є однією з перших, яка зважилась на процес об’єднання. Результати в громаді оцінили одразу ж. Нагадаємо, що у 2017 році бюджет Якушинецької громади склав 17 мільйонів на 14 тисяч населення. І це без субвенцій на освіту, медицину, інфраструктуру тощо.

«Коли розпочався процес об’єднання територіальних громад, не всі вірили в успішність цієї реформи», - коментує процес доєднання громад перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко, - «Деякі вирішили подивитися, що буде відбуватися. Дехто просто не хотів брати участь. Але, коли громади побачили перші результати бюджетної децентралізації та можливість вирішувати, яким чином розпоряджатися власним фінансовим капіталом ситуація кардинально змінилася».

За словами Андрія Гижка, громади, які опинилися поза процедурою об’єднання побачили, як потроху починають розвиватися їхні сусіди, що і сталося в даному випадку.

«Децентралізація в українському виконанні – це, в першу чергу, надання всіх повноважень на місця. Незалежно від того, чи це мале село чи велике місто – людина може отримати все необхідне: дитина – якісну освіту в школі, вулиці – освітлення та ремонт», - коментує голова Якушинецької ОТГ Василь Романюк, - «Коли громади Якушинець, Ксаверівки, Майдану, Зарванців та Лисогори об’єдналися, Некрасове та Дашківці ще розмірковували, але, побачивши переваги об’єднання та результати, їх рішення, я переконаний, є правильним».

Нагадаємо, що цього року у склад Якушинецької ОТГ також планують увійти Медвеже Вушко, Пултівці та Широка Гребля.

Для інформації: Децентралізація - термін, який був незнайомий українцям ще донедавна. Активно він увійшов у наше життя два роки тому, коли Уряд України очолив Володимир Гройсман. Саме він, маючи великий досвід керівника самоврядної структури обласного центру, відчуваючи законодавчі обмеження, які не дають територіальним громадам повноцінно розвиватись та приймати управлінські рішення, став ініціатором поступової передачі владних і фінансових повноважень із центру країни на місця: в міста обласного й районного значення, села та селищ



Переглядів: 2106
Поширень: 0