7 травня під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ігоря Івасюка відбулася нарада організаційного комітету з проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Цьогоріч основна сесія тестування триватиме з 22 травня до 13 червня. Для проведення зовнішнього незалежного оцінювання сформовано мережу з 59 пунктів проведення ЗНО на базі закладів загальної освіти (45 пунктів), навчальних закладів вищої та професійно-технічної освіти (17 пунктів).

Під час наради, заступник голови ОДА Ігор Івасюк заслухав доповіді відповідальних осіб за проведення зовнішнього незалежного оцінювання, акцентував увагу на найбільш важливих питаннях щодо процесу підготовки до проведення ЗНО, а також зупинився на поточних особливостях тестування. «Цьогоріч на тестування з української мови зареєструвалися понад 14,5 тис. абітурієнтів. Це також пов’язано із впровадженням певних новацій, адже відтепер студенти вишів І – ІІ рівнів акредитації та професійно-технічних закладів складають державну підсумкову атестацію у вигляді ЗНО, як і випускники загальноосвітніх навчальних закладів. Ще одна суттєва новація стосується складання тестів з іноземних мов. Зокрема, додано частину «Розуміння мови на слух (аудіювання)», яке передбачає прослуховування звукових фрагментів. Саме тому 12 навчальних закладів, на базі яких створено пункти проведення ЗНО з іноземних мов, повинні бути забезпечені відповідними пристроями», - зауважив Ігор Івасюк. Також, цьогоріч особи, які планують вступати на навчання для здобуття ступеня магістра за спеціальностями 081 «Право» та 293 «Міжнародне право» мають проходити єдине фахове вступне випробування та єдиний вступний іспит. Натомість, вступники до магістратури за спеціальностями галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини» проходитимуть єдиний вступний іспит, який передбачає виконання екзаменаційної роботи з іноземної мови.

Як на Вінниччині готуються до проведення зовнішнього незалежного оцінювання

Під час наради присутні також обговорили виконання заходів для проведення тестування, спрямованих на забезпечення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю. На сьогодні, для участі в незалежному оцінюванні зареєстровано 14 осіб, які потребують спеціальних умов для проходження ЗНО. Йдеться про виконання сертифікаційної роботи в аудиторії, що розташована на першому поверсі; наявність у будівлі, де розміщується пункт ЗНО, зовнішніх сходів і пандусів, обладнаних поручнями; надання додаткового часу (до 30 хв.) для виконання сертифікаційної роботи; виконання сертифікаційної роботи за одним із перших столів аудиторії; забезпечення медичним працівником періодичного контролю за станом здоров’я тощо.

Крім цього, на сьогодні завершується навчання нових залучених працівників, які братимуть участь у забезпеченні належного процесу ЗНО на пунктах проведення тестування. За словами директора Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадія Кузьменка, цьогоріч до проведення тестування долучиться понад 3000 працівників. За словами посадовця, з усіма залученими працівниками проведено навчання (інструктаж) щодо особливостей роботи персоналу пункту ЗНО та укладено цивільно-правові угоди.

Як на Вінниччині готуються до проведення зовнішнього незалежного оцінювання

У свою чергу, в.о. директора Департаменту освіти і науки ОДА Володимир Буняк поінформував про наявність належного забезпечення відповідною апаратурою пунктів проведення тестування для виконання тестів з аудіювання. Заступник директора – начальник управління професійної освіти, інноватики та науки Департаменту освіти і науки ОДА Валерій Бачинський повідомив про завершення роботи по забезпеченню транспортних засобів до пунктів тестування.

Під час наради Ігор Івасюк дав доручення забезпечити облік та контроль безперешкодного доправлення абітурієнтів до районних пунктів тестування. Під час обговорення значна увага була приділена забезпеченню медичної допомоги на пунктах проведення ЗНО, а також гарантуванню правопорядку.

У свою чергу, заступник начальника ГУ Національної поліції у Вінницькій області Руслан Петрунько зазначив про готовність до забезпечення порядку на пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Також про належне забезпечення металошукачами та підготовку персоналу повідомив заступник начальника Управління поліції охорони у Вінницькій області Борис Панчук. Начальник відділу охорони публічного порядку управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції у Вінницькій області Володимир Федоришин проінформував про організацію спільних нарад з працівниками регіональних центрів оцінювання якості освіти, супровід транспортних засобів з учнями шкіл області та належне забезпечення паркування автобусів.

Як на Вінниччині готуються до проведення зовнішнього незалежного оцінювання

Загалом, на сьогодні для забезпечення роботи пунктів проведення ЗНО залучено на посади інструкторів, старших інструкторів та чергових 2932 педагогічні працівники, відповідальних за пункт проведення ЗНО – 59 осіб, помічники відповідальних – 59 осіб, уповноважених осіб – 57 осіб. Для перевірки відкритих завдань з розгорнутою відповіддю залучається така кількість екзаменаторів: українська мова і література - 144 особи, математика - 90 осіб, англійська мова - 105 осіб. Пункти перевірки будуть створені на базі навчальних закладів: комунальний заклад «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №3 ім. М. Коцюбинського Вінницької міської ради», комунальний заклад «Навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІ ст. – ліцей №7 Вінницької міської ради»

Після проведення основної сесії зовнішнього оцінювання для певної категорії осіб може бути організовано додаткову сесію. Допуск осіб до участі в додатковій сесії ЗНО здійснюється за рішенням регламентної комісії регіонального центру.

Як на Вінниччині готуються до проведення зовнішнього незалежного оцінювання

Пунктом проведення додаткової сесії ЗНО у Вінницькій області є комунальний заклад «Загальноосвітня школа IІ-III ступенів №31 Вінницької міської ради».

Стосовно організації та проведення вступних випробувань до магістратури, що проводяться за технологією ЗНО, реєстрація вступників триватиме з 14 травня по 5 червня 2018 року. Її здійснюватиме приймальна комісія одного із закладів вищої освіти, у якому вступник бажає брати участь у конкурсному відборі. Основна сесія єдиного вступного іспиту проводиться 11 липня, єдиного фахового вступного випробування – 13 липня. Початок процедури о 10:00 год. Допуск учасників до пункту тестування триватиме з 09:15 год. до 09:50 год.



Переглядів: 2088
Поширень: 0