У Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області відбулась церемонія нагородження переможців та відзначення учасників обласного щорічного конкурсу "Кращий природоохоронний захід". Конкурс був започаткований Держуправлінням у минулому році та продемонстрував свою актуальність і популярність як у 2009, так і 2010 роках.

Участь у церемонії взяли учасники конкурсу, представники підприємств, які виступили спонсорами, обласна станція юних натуралістів.

Цього року на конкурс надійшло 26 робіт, збільшився віковий діапазон учасників – окрім шкільних колективів, станцій юннатів, індивідуальних учасників свої роботи представили три дошкільні навчальні заклади.

Серед заходів – висаджування дерев та кущів, розчистка джерел і водойм, упорядкування прилеглої до них території. Представлені також просвітницька робота, екологічні стежини, майстрування хатинок для птахів. Досліджені та нанесені на карту лелечі гнізда, за якими проводиться постійний моніторинг та догляд. Також досліджені та нанесені на карту місця зростання червонокнижних видів рослин. Проведені заходи із огородження таких місць з метою їх збереження та захисту від випасу. Також представлені роботи з догляду за мурашниками, лікування та інвентаризації дерев.

Перше місце здобула Гущинецька загальноосвітня школа Калинівського району, яка представила на розгляд журі роботу по створенню професійного дендропарку з елементами ландшафтного дизайну.

Друге місце дісталось студентці другого курсу ВНАУ Валентині Продан, яка показала багаторічну роботу по дослідженню рослинного світу. Результатом досліджень став складений перелік червонокнижних, рідкісних та зникаючих видів рослин Чернівецького району.

Колектив гуртка "Зелена планета" Тиврівського ліцею-інтернату посів третє місце. Юні натуралісти провели інвентаризацію дерев місцевого парку, дослідили стан зелених насаджень, провели лікування дерев, висадили молоді дерева, за якими здійснюють систематичний догляд.

Системну й багаторічну роботу представили також юні натуралісти Гніванської школи №1, які здобули спеціальний приз – останнє видання Червоної книги України, а також учнівські колективи Веселівської школи Теплицького, Сививківської школи Липовецького районів, Ямпільської школи №1.

Всі роботи були відмічені подяками та заохочувальними призами, а переможці конкурсу отримали грамоти та цифрові камери.

Конкурс проводився за підтримки підприємств: "Вінницький олійножировий комбінат", виробнича комерційна фірма "ПАНДА", ДП "Вінницька картографічна фабрика", ФОП Куриленко В.А., ТОВ "Хмільницьке", ПСП "Тетяна", ВАТ "Літинський молочний завод", ТОВ "АГРО-ЕТАЛОН" ТЗО ""Концерн Сімекс-Агро", ПП "Поділля ековторресурс", ПАТ "Кордилівський ОПКЗ", МПП "Господарчий", ДП "Вінницький науково-дослідницький та проектний інститут землеустрою, ПП "Компанія ПНК-2006".


Переглядів: 4095
Поширень: 0