Сьогодні погодні умови - найсерйозніший бар’єр для жнивної кампанії. Але країна буде з хлібом, - запевнили учасники Всеукраїнської селекторної наради, проведеної Кабміном, Міністерством аграрної політики спільно з органами влади, головними управліннями агропромислового розвитку в регіонах.

Вінниччина має 25% зібраного врожаю. Він поки що на 1 центнер нижчий, порівнюючи з роком минулим, але аграрії області сподіваються, що врожайність буде підніматися. Господарники не добрали озимого ячменю, зате ярий обіцяє вищі показники за минулорічні.

Несприятливі погодні умови в жнивну пору – серйозний бар’єр для хліборобів, але стримуючим фактором у цій кампанії є ще й нестача комбайнів. Навантаження на комбайн сьогодні близько 200 га. Працюючих високопродуктивних машин в області лише 400, а потрібно 600. Нині з півдня держави повертаються комбайни, але вони мали б бути уже тут.

«Ниву» з Криму ніхто гнати не буде. Це зрозуміло. За словами заступника голови облдержадміністрації Василя Чернія, прикро те, що 900 вінницьких комбайнів з різних причин не працюють. І хоча в області зерно збирають сухе, але на елеватор воно поки що не поступає. Можливо, іде реалізація з поля, бо попит на ринках внутрішньому і світовому сьогодні на зерно високий. Ціни на пшеницю перевищують минулорічні на 20%. Ячмінь подорожчав на 8%. Якщо врахувати, що на європейському просторі ситуація з хлібом складна, то зерно дорожчатиме і надалі. Українські ж аграрії сподіваються зібрати 43 млн тонн зерна. Вінничани аграрному фонду мають продати 80 тисяч тонн озимої пшениці і 3 тисячі 200 тонн жита.


Переглядів: 2873
Поширень: 0