— Новий закон про вибори у місцеві ради є антиконституційним, — вважає 44-річний Олександр Козак, міський голова Бара. — Він порушує права людини бути обраною, якщо її не висуває ніяка політична партія. У нас у місті дуже мало політичних організацій, які існували б не менше року. Тому я поки що визначаюся. Не знаю, чи піду на вибори взагалі. Якщо ні, або програю, маю право повернутися на попередню посаду — директора районного центру зайнятості. Там працював 13 років.

Барська прокуратура звинувачує Олександра Козака у зловживанні службовим становищем. Він упевнений, що справу сфабрикували, аби не допустити його до виборів. Кримінальну справу порушили 2 травня 2010-го.

Мер Бершаді Михайло Кольченко, 49 років, планує балотуватися від Соцпартії:

— Свою підтримку пропонували комуністи і ”регіонали”. Зараз дуже важко працювати, але хотів би лишитися ще на один термін. Добре видно, хто в нашому місті рветься до влади. Головний мій опонент Леонід Рибак, який вісім років без роботи.

66-річний Анатолій Гук, Гайсинський міський голова, очолює районну організацію ”Батьківщина”.

— Плани на наступну каденцію розкрию восени, як звітуватиму перед громадою. Якщо не оберуть на наступний термін, займуся підприємництвом.

Також присвятить себе бізнесу в разі поразки на виборах мер Жмеринки Віктор Жеребнюк, 40 років. Отримав пропозиції висуватися від кількох політичних партій. З вибором визначається. 55-річний Сергій Яременко, мер Іллінців, входить у партію ”Батьківщина”.

— За п’ять років зробив капітальний ремонт дитсадків, освітлення вулиць, капремонт доріг, — розповідає. — Цьогоріч на вибори піде дуже багато молодьожі, думають, що тут будуть добре заробляти. А я отримую 2700 гривень. І викладаюся на них дуже багато. В більших містах зарплата мерів трохи більша, та не набагато.

Мер Калинівки Віталій Кучинський, 57 років, вважає, що говорити про вибори не час:

— Маю партійний квиток ”Батьківщини”. Але три рази перед цим був самовисуванцем. На минулих виборах було 11 кандидатів. Думаю, і цього разу буде не менше. У перемозі не впевнений, але сподіваюся, що люди оцінять всю мою роботу.

— Подавати свою кандидатуру буду. Від якої партії, не знаю, сам — безпартійний. Зараз відбувається об’єднання одних з другими. З моїх опонентів знаю тільки колишнього керівника газових мереж Нікіфорова. Його наче ”Регіони” мають підтримувати. Але він зможе перемогти тільки за допомогою адмінресурсу, — стверджує 58-річний Михайло Висоцький, мер Козятина. — У нас місто залізничників. Я теж все життя на залізниці. А вибори зробили під Комуністичну партію часів Радянського Союзу. Щоб була одна-єдина, і кандидат один. По закону маю право повернутися на попереднє місце роботи, якщо не пройду у мери. Я працював начальником служби локомотивного господарства Південно-Західної залізниці у Києві.

Олександр Притула, 56 років, керує міськрадою Липовця вісім років:

— Думав не висуватися, але на зло ворогам буду. Думаю, що виграю вибори. Я уже на цій посаді два скликання, 25 років відпрацював лікарем-лором, мене знають люди. Якщо не пройду, займатимуся бджільництвом. Зараз маю 15 вуликів, але бракує часу.

— Чи піду на вибори, буде вирішуватися на партійній конференції, — каже 46-річний Михайло Саволюк, мер Могилева-Подільського. Він є членом партії ”Наша Україна”. — Запропонував усім майбутнім претендентам на мерське крісло за власні кошти відремонтувати дороги у місті. Процедура проста — в міськраду звертається людина із заявою і просить надати їй шматок дороги для ямкового ремонту. З такими заявами прийшли Михайло Лосенко з ”Нашої України” та комуністи.

Міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев, 58 років, очолює міську організацію Партії регіонів. Говорить, якщо програє вибори, то буде ходити на риболовлю та полювання.

— 26 серпня закінчується термін перебування під вартою мера Немирова Віктора Качура, якого 24 червня затримали за підозрою у хабарництві. У мерії впевнені, що його підставили, — розповідає 38-річна Євгенія Подзігун, заступник міського голови Немирова. — Потім буде видно, чи балотуватиметься наш мер на другий термін. Впевнена, що його б підтримала більшість немирівців.

Міський голова Ямполя Лідія Петровська, 56 років, визначається з вибором партії. 49-річний Анатолій Білик, мер Погребища, написав заяву до Партії регіонів.

— Але зборів досі не було. Тому не знаю, чи будуть вони висувати мою кандидатуру, — каже Анатолій Миколайович. — Знаю, що на крісло міського голови претендують кілька підприємців. Чим буду займатися, якщо не оберуть, не думав. Хоч відпочину. А то за ці п’ять років жодного разу не був у відпустці.

54-річний Валерій Весняний, голова Тульчинської міськради, на минулих виборах був членом СДПУ(о). На другий день перебування на посаді написав заяву про вихід із партії:

— Зараз я безпартійний. Вважаю, що міський голова має об’єднувати всі верстви населення, незалежно від того, хто в якій партії.

Мер Хмільника Володимир Мельничук, 54 роки, також планує іти на вибори:

— У тому, що виграю, не впевнений. Цього року кандидатур буде багато. Десь зо 20 бізнесменів планують подавати свої кандидатури. Минулі вибори кандидатів було 15. Хмільник ласий шматок, приваблює своїми курортами.

57-річний Тимофій Жмурко, міський голова Шаргорода, впевнений у перемозі:

— Люди оцінюють по тому, що мер зробив. За п’ять років заасфальтували вулиці, які ніколи не асфальтувалися, зробили дитячі майданчики. Маю три пропозиції від різних партій. Але вважаю, що мер має лишатися безпартійним.

Цього року на виборах у Шаргороді буде близько восьми претендентів. Головний конкурент діючого мера — Ігор Винокур, місцевий бізнесмен.


Переглядів: 19339
Поширень: 0