Також цього дня з ініціативи членів районного осередку об’єднання «Просвіта» відкрили пам’ятник видатній українській письменниці Зінаїді Тулуб.

У Брацлаві відкрили перший в Україні пам’ятник письменниці Зінаїді Тулуб. Саме тут пройшло її дитинство, і мальовничі краєвиди Поділля, життя невеличкої брацлавської громади відобразились у подальшій творчості письменниці. Найвідомішим твором Зінаїди Тулуб є роман-дилогія «Людолови», в якому на багатому історичному матеріалі відтворено життя українського народу на початку 17 століття, за гетьманування Петра Сагайдачного.

1937 року Зінаїду Тулуб було заарештовано і звинувачено у контрреволюційній діяльності. Того ж року письменницю засуджено Військовою колегією Верховного суду СРСР до тюремного ув’язнення на 10 років. Лише 1956 року письменниці дозволили повернутись до Києва, а через 8 років Зінаїди Тулуб не стало.

На Брацлавщині ніколи не забували ім’я видатної землячки і сьогодні саме у Брацлаві встановлено перший в Україні пам’ятник Зінаїді Тулуб - видатній українській письменниці.


Переглядів: 5348
Поширень: 0