На Вінниччині проходять повторні співбесіди з головами райдержадміністрацій, на яких обласна влада, представники головних управлінь намагаються з’ясувати, чи ефективно у районі використовуються землі сільськогосподарського призначення. Перші зустрічі-співбесіди проведено у південних Ямпільському та Могилів-Подільському районах.

У хорошого господаря кожен метр землі віддачу дає. Якщо ж у районі, області землі тієї тисячі гектарів, то і надходження до місцевого бюджету, Пенсійного фонду мали б бути соліднішими за нинішні. Висадка у район десанту – продовження роботи, яку розпочала обласна влада 2 місяці тому.

Відмоніторити кожне господарство, мати прозору картину, на якій водночас чітко можна побачити, кому належить земля, коли і чим засівається, як складаються стосунки між тими, хто дає в оренду свої паї і тими, хто на них хазяйнує, - завдання робочої групи з області і влади у кожному районі.

Величина заробітної плати, чесної, а не в конвертах, у сільськогосподарських колективах стає основою в оцінці роботи місцевого керівництва. У Ямпільському районі середня зарплата на початок року має сягнути 1600 грн.

Сьогодні в районі працює 15 молокоприймальних пунктів. До кінця року завершиться облаштування їх для кожної сільської громади. Довжоцька і Дзигівська школи уже мають 20 і 30 га землі для господарювання. І для інших шкіл буде виділено ділянки найближчим часом. У планах районної влади також передача земель запасу комунальним підприємствам на умовах оренди без аукціону.

У Могилів-Подільському районі сьогодні найбільше проблем виникає навколо двох підприємств, які господарюють тут. «Нафто-Агро» хоч і з людьми за паї розраховується, але землі обробляє погано. Частина площ взагалі тут не засівається. Бур’яни на полях ростуть і там, де хазяйнує «Дністер-Агро». Підприємство за них справно сплачує штраф.

Могилів-Подільський районі вийшов на рівень валового збору 2008 року. А це 77 тисяч тонн збіжжя. Площі під озимі зернові цієї осені будуть збільшені, ріпаку ж на тисячу гектарів посіють тут менше. Співбесідою робота у районах не закінчується. Сюди їздитимуть представники обласної Ради, управлінь ще не раз – для порядку, кажуть.

Співбесіди, які на Вінниччині розпочалися із півдня області, не обминуть жоден район. Бойовий десант працюватиме до 15 жовтня. І з висновками не забариться.


Переглядів: 3335
Поширень: 0