В м. Калинівка 30 листопада на 48-му арсеналі зберігання боєприпасів заступник міністра оборони України Володимир Омельянчук та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт ознайомилися із процесом демілітаризації ракетних комплексів 9К72 «СКАД».

Як зазначив В. Омельянчук, роботи з демілітаризації ракетних комплексів проводить українська корпорація «Співдружність» під контролем фахівців американської компанії «Global Offshore Project». На 01.01.10 р. на даній базі зберігалося 143 тисячі тонн боєприпасів. З початку року вивезено більше 10 тисяч тонн, а до кінця року вивезуть ще близько 6-ти тис. тони. Процес ліквідації бойового арсеналу відбувається за графіком.

За словами заступника міністра оборони в Україні знаходиться близько ста військових баз, складів, на яких зберігаються ракети, ракетне паливо, бойові припаси, які не придатні до використання і не підлягають модернізації. Їх необхідно лише утилізувати. На даний час на території України знаходиться 1 млн.100 тис. тонн палива, з яких 477 тис. тонн є надлишковим та потребує негайної ліквідації. Новий уряд започаткував новітні процеси утилізації боєприпасів, які безпечно ліквідовуються на 8-ми потужних підприємствах. 24 грудня з Калинівського арсеналу буде вивезено останній кілограм меланжу, а частину планується за чотири роки розформувати і землі передати у комунальну власність місцевої громади. Звичайно, місцеве населення хоче позбутися цього потенційно небезпечного сусідства.

Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні відмітив злагоджений процес щодо виконання умов Меморандуму. Зауважив, що досягнуто значний прогрес в роботі. Так протягом дня ліквідовується 3 ракети і 4 механізми, а через день пусковий механізм. Джон Теффт подякував виконавцям за високопрофесійну роботу.

Голова облдержадміністрації Микола Джига підкреслив, що цей проект складний та потребує багато коштів, але разом із цим він дуже необхідний для мешканців Вінниччини та України. Ракетні комплекси 9К72 “СКАД” морально та фізично застарілі. Вони зняті з озброєння ще у 1997 році. Таким чином Україна виконує свої міжнародні зобов’язання щодо ліквідації зброї масового знищення, які підписані ще у дев’яностих роках.

Відповідальні особи під час візиту в Калинівський арсенал підписали Меморандум з продовження спільної роботи у даному напрямку.


Переглядів: 3211
Поширень: 0