Фотогальваніка – один із ключових енергоносіїв майбутнього,  - на цьому акцентував увагу голова облдержадміністрації Микола Джига під час введення в експлуатацію фотогальванічної електростанції, встановленої на Гніванському шино-ремонтному заводі у Тиврівському районі.

«Гніванський шино-ремонтний завод» - підприємство з виробництва широкого асортименту гумо-технічних формових та неформових виробів різних марок, за кресленнями та технічними умовами замовника. Його продукція відзначається високою якістю та користується популярністю у експортерів.

Згодом голова облдержадміністрації перерізав урочисту стрічку до запуску в експлуатацію новітньої, експериментальної фото-гальванічної електростанції. Даний проект запроваджує ТОВ «Вінницяенергосервіс». Загальна потужність сонячної електростанції 35 кВт.

Вона складається з 350 сонячних PV-модулів. Ціла батарея змонтована на даху виробничого приміщення заводу. Загальна вартість проекту становить 1 млн. 150 тис. грн.

Фотогальваніка - улюблене джерело енергії країн Європи. Згідно соціалогічного дослідження Forsa сонячна енергія є найбільш популярним джерелом енергії серед німців, французів, чехів. Фотоелектричні системи - це пряме підключення до сонця, і вони є винятково безпечними для навколишнього середовища. Функціонування фотоелектричних систем не продукує жодних викидів, таких як парниковий газ CO². Енергетичний баланс фотоелектричних модулів також безпечний. Енергія, необхідна для створення модуля, балансується лише за два роки роботи, а стрімкий прогрес цей показник знижує ще більше, до того ж розроблена проста технологія для утилізації старих фотоелектричних модулів.

У м. Гнівань Тиврівського району ввели в експлуатацію фотогальванічну електростанціюПредставники ТОВ «Вінницяенергосервіс» ознайомили Миколу Джигу з умовами роботи комплексу та відзначили головні переваги такого проекту. До того ж рішенням НКРЕ ТОВ «Вінницяенергосервіс» отримало ліцензію на виробництво електроенергії та прийнято в члени Енергоринку України. А це нові можливості та вихід на потужних інвесторів з економічновигідними проектами. Цього ж дня на засіданні НКРЕ у Києві заплановано розгляд питання про надання ТОВ права виробляти електроенергію по «зеленому тарифу». «Зелений тариф» на електроенергію, яка виробляється цією фото-гальванічною електростанцією становить приблизно 5,20 грн./кВт.г. з ПДВ. Сама електростанція актуальна навіть за хмарної погоди, оскільки при таких умовах працює на 15 % потужності і ніколи не буває у простої.

«Даний проект не лише забезпечує додаткові надходження до бюджету, але й дає можливість при потребі забезпечити електроенергією 20 будинків. Плюс сьогодні шУ м. Гнівань Тиврівського району ввели в експлуатацію фотогальванічну електростанціюироке використання регенеративних носіїв енергії та безпечних для довкілля енергетичних технологій є суттєвим внеском до стабільного розвитку як нашої держави в цілому, так і благополуччя вінничан» - підкреслив губернатор.

Для довідки:
Кожен модуль електростанції має площу приблизно 1,5 квадратних м, і вагу до 8 кг з пристроєм видачі енергії. Потужність модуля 100 W, напругу - 100 V. Напруга в точці приєднання до електромережі ВАТ «АК Вінницяобленерго» - 0,4 кВ.
Вартість одного модуля - 1500 грн., термін придатності – 30 років. Модулі виробляються за японською технологією.
Застосовані Інвертори виробництва Австрійської фірми «Фроніус». Дані інвентори показують параметри виробленої електроенергії, а також усереднену кількість в кілограмах економії шкідливих викидів в атмосферу від виробництва елетроенергії сонячною батареєю, замість виробництва такої ж кількості електроенергії на тепловій електростанції.


Переглядів: 8974
Поширень: 0