Будівельна галузь є однією з найважливіших галузей народного господарства, від якої залежить ефективність функціонування всієї системи господарювання в країні

Такими словами розпочав прес-конференцію 2 лютого 2011року начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Віталій Діденко. За словами В. Діденка протягом 2010 року спостерігались тенденції зростання інвестиційної та, відповідно, будівельної діяльності. Так, підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 955,6 млн.грн., що у порівнянних цінах становить 108,3% до обсягів будівництва 2009 року. Будівельні підприємства м.Вінниці, якими виконано 84,8% загальнообласного обсягу робіт, наростили їх проти попереднього року на 13,1%. Обсяг інвестицій в основний капітал, освоєних підприємствами та організаціями області, за 9 місяців 2010 р. склав 1862,9 млн.грн., що на 24,5% більше, ніж за відповідний період 2009 р.

Головним джерелом інвестування, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно (58,4%) загального обсягу інвестицій в основний капітал. Частка інвестицій освоєних за рахунок кредитів банків та інших позик досягла за січень–вересень 2010р. – 5,6%, у той же час кошти, виділені з державного та місцевих бюджетів, склали лише 1,3% у загальному обсязі капіталовкладень (0,2% та 1,1% відповідно).

За оперативною інформацією протягом 2010 року забудовниками усіх форм власності введено в експлуатацію 2450 житлових будинків загальною площею 292,2 тис. м2, що в 1,7 рази більше, ніж у 2009 році, в тому числі введено 17 багатоквартирних житлових будинків загальною площею 55,5 тис. м2.

На виконання "Обласної програми завершення недобудованих об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення на 2009-2013 роки" управлінням капітального будівництва облдержадміністрації протягом 2009-2010 років проведена інвентаризація, обстеження технічного стану об’єктів незавершеного будівництва соціально-культурного призначення області.

Основною метою обстеження є створення реєстру недобудованих об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення, скорочення обсягів незавершеного будівництва, прийняття виважених рішень щодо недобудованих об’єктів, ефективне використання бюджетних капітальних вкладень на їх добудову. Всього обстежено 231 об’єкт незавершеного будівництва. В результаті проведеної інвентаризації створено реєстр незавершених об’єктів будівництва. За наявною інформацією, враховуючи незавершені об’єкти управління та проектні роботи, по області нараховується 307 недобудов. Потреба у фінансуванні об’єктів незавершеного будівництва по УКБ ОДА на 2011 рік становить 154,0 млн.грн., в тому числі за рахунок коштів субвенції з державного бюджету – 138,0 млн.грн., за рахунок коштів місцевого бюджету – 16,0 млн.грн.

Для будівництва доступного житла у Вінницькій області зарезервовано 24 земельних ділянки, також управлінням капітального будівництва проведено конкурс на найкращий проект житлового будинку на 1, 2, 3, 4, 5 кімнат, який би відповідав усім нормам ДБН та по загальній (житловій площі) міг бути застосований при реалізації програми будівництва доступного та соціального житла, переможцем якої став Подільський проектний інститут.

В. Діденко зазначив, що у 2011 році за умови виділення достатнього фінансування з державного бюджету планується продовжити будівництво: хірургічного корпусу лікарні ім.. Пирогова, школи в с.Соснівка Шаргородського району, в смт.Томашпіль, в с.Гущинці, с.Писарівка Калинівського району, поліклініки в м.Шаргород, в смт.Літин, будівлі для розміщення обласного бюро судмедекспертизи в м.Вінниця, мережі водопостачання в смт.Турбів – ІІ черга, реконструкція з реставрацією обласного муздрамтеатру ім.Садовського.

Одним із шляхів пожвавлення інвестиційної і будівельної діяльності стане будівництво сучасних тваринницьких комплексів з використанням новітніх технологій та обладнання, які планується побудувати за кошти інвесторів. Поставлена задача: до кінця року побудувати 10 таких комплексів, з використанням нових технологій та сучасного обладнання від вітчизняного виробника наголосив В. Діденко.

Проблемними питаннями в будівництві, за словами В. Діденка залишаються: наявність великої кількості об’єктів незавершеного будівництва, а це – тривалий процес, це неефективне використання коштів, який вимагає додаткових асигнувань на консервацію та охорону об’єкта, без чого здійснюється його руйнування та розкрадання, при відновленні будівництва - отримання нових технічних умов та корегування проектної документації, виконання додаткових робіт, нераціональне використання робочої сили, машин і механізмів тощо, відсутність достатнього та стабільного фінансування та відсутність хоча б 2-річного планування, недостатня робота місцевих органів влади щодо створення сприятливих інвестиційних умов, інформаційної та роз’яснювальної роботи серед населення, фінансова підтримка місцевих бюджетів програм доступного житла, фінансування будівництва магістральних газопроводів за рахунок субвенцій.


Переглядів: 5732
Поширень: 0