Загальна посівна площа області до рівня минулого року зросла на 15,9 тис.га і склала 1543,4 тис.га, в тому числі аграрними підприємствами посіяно 1184,4 тис.га, господарствами населення – 359,0 тис.га. Найбільшу питому вагу 56% у структурі посівних площ займають зернові та зернобобові культури, технічні – 25%, кормові – 11% та картопля і овоче-баштанні – 8%.

Господарствами області у 2010р. намолочено 31113,4 тис.ц зерна (включаючи кукурудзу) у вазі після доробки, з них зерна продовольчих культур – 12945,6 тис.ц (42%), фуражних зернових – 18167,8 тис.ц (58%). Порівняно з 2009р. виробництво зерна збільшилось на 190,8 тис.ц, що зумовлено збільшенням зібраної площі на 7,3 тис.га.

Сільськогосподарськими підприємствами вироблено 26665,6 тис.ц зерна (86% загального валового збору), господарствами населення – 4447,8 тис.ц (14%). Урожайність зернових культур у сільськогосподарських підприємствах склала 37,4 ц з га, дещо вища, ніж у господарствах населення на 3,2 ц (34,2 ц/га).

Зросло проти 2009р. виробництво соняшнику на 23% і склало 2747,4 тис.ц, внаслідок розширення площ збирання на 53% (163,3 тис.га), з них аграрними підприємствами зібрано 2619,8 тис.ц, що складає 95% загального збору.

Порівняно з попереднім роком валовий збір цукрових буряків (фабричних) збільшився в 1,8 раза (внаслідок збільшення площі збирання в 1,5 раза та урожайності на 37,5 ц з га) та становив 24,6 млн.ц при середній урожайності 327,3 ц з га, у т.ч. сільськогосподарськими підприємствами накопано 23,2 млн.ц (по 328,5 ц з га зібраної площі).

У всіх категоріях господарств накопано 15,8 млн.ц картоплі, що на 223,1 тис.ц більше, ніж у 2009р. Зростання виробництва картоплі зумовлено збільшенням площ збирання на 0,6 тис.га та її урожайності на 1,2 ц з га.

Внаслідок розширення площі збирання на 0,5 тис.га зросло виробництво овочевої продукції проти 2009 року на 3% і склало 3,1 млн. ц.

Обсяги виробництва плодоягідної продукції зменшились на 11% і становили 1,9 млн.ц за рахунок зменшення урожайності на 10,2 ц з га.


Переглядів: 11527
Поширень: 0