Схему ухилення від сплати податків і боргових зобов’язань перед кредиторами головою фермерського господарства на Вінниччині викрили співробітники податкової міліції ДПА у Вінницькій області.

Маючи кредити в банку і не маючи бажання їх виплачувати, голова господарства (яке успішно займалося вирощуванням зернових і технічних культур) вирішив «пробачити» усім свої борги, оголосивши себе банкрутом. А щоб бути більш переконливим перед судом, який порушив справу про банкрутство, штучно збільшив суму боргу на 8 млн. грн., закупивши на паперах акції недіючого підприємства. В той же час і майже на таку ж суму підприємливий директор продав майно власного господарства місцевій фірмі. Тут голова вирішив заробити і на державі: операцію у спеціальній декларації з ПДВ він показав як продаж продукції рослинництва. Відповідно до цієї декларації, нарахований податок на додану вартість не підлягає сплаті до бюджету і залишається в розпорядженні господарства. Таким чином, голова незаконно «заробив» понад 1,8 млн. грн.

Оборудки викрили співробітники податкової міліції, а призначена перевірка показала, що активи фермерського господарства цілком дозволяли йому розрахуватися з банківськими кредитами. Слідчі податкової міліції порушили відносно голови фермерського господарства кримінальну справу за ст. 212 Кримінального кодексу України – ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також за статтею 218 Кримінального кодексу – фіктивне банкрутство.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 3024
Поширень: 0