Вінницькому ветеринару Олександру Поповичу минулої середи, 16 березня, зателефонували з Луцька. Директор Луцького зоопарку просив допомоги – зловити ведмедя, який наробив переполоху у селі Брище, Волинської області.

Не ведмедя - зі шприцеметом

Спершу ведмедя побачив у себе на городі місцевий житель, а потім звір попрямував до АЗС. Про гостя працівники заправки повідомили в міліцію. І хоча ведмідь вів себе спокійно, не агресивно, і один з жителів села навіть погодував його з рук печивом – з бурим гостем потрібно було щось робити. Поки місцеві працівники ДАІ забезпечували безпеку ведмедя і дорожнього руху (тварина розгулювала по дорозі), з Вінниці вже мчав ветеринар зі спеціальним пристроєм – шприцеметом.

- О десятій зателефонував директор Луцького зоопарку Володимир Гончарук, - розповідає Олександр Попович. – Через три години я вже був у Волинській області. Подивився на тварину, визначив дозу препарату, зарядив рушницю і влучив у ведмедя. Спочатку, щоб заспокоїти, зняти стрес – седативний постріл, потім другий – щоб тварина заснула.

Олександр Попович спеціалізується на відлові диких тварин, цьому він спеціально навчався за кордоном. Для такої роботи використовує шприцемет, який може поцілити у звіра з відстані 70 метрів. У зоопарках України працівники в таких випадках використовують трубку для метання, яка влучає лише на відстані 16 метрів, пояснює пан Олександр.

Волинського ведмедя того ж дня було доставлено до Луцького зоопарку. До речі, з”ясувалось, що він – належить до породи бурих ведмедів, занесеної до Червоної книги. У зопарку йому виділили окрему клітку. Ведмідь швидко відійшов від снодійного, з апетитом поїв і зараз почувається добре. Наразі шукають власника рідкісної тварини. Заступник начальника екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук припускає, що власник, який перевозив тварину, міг зупинитись на заправці, а ведмідь тим часом втік.

Перший приватний зоопарк на Вінниччині

У планах ветеринара Олександра Поповича– створити поблизу Гайсина приватний зоопарк. Якщо він втілить свій задум, це буде перший приватний зоопарк на Вінниччині і четвертий в Україні. Відкриття зоопарку Олександр Попович, який стажувався у Франції та вивчав досвід зоопарків Європи, планує на травень 2011 року. „Секрет фірми”: які саме будуть тварини у зоопарку, Олександр Попович не розкриває. Але обіцяє як звичних для українців тварини, так і рідкісні види, а ще тераріум, акваріум, юнацький гурток і дитячий контактний майданчик, навіть трьохярусні вольєри.

– Де в одному вольєрі проживатимуть 2-3 види тварин, які в природі гармонійно співіснують. А на дитячому майданчику, наприклад, будуть маленькі кількамісячні тварини, а діти зможуть спокійно заходити туди, – розповідає Олександр. – Планую дизайн – з казковими героями радянських мультфільмів. Зовні вольєри для хижих тварин будуть оббиті бамбуком і матимуть спеціальне вікно для спостереження.

Загалом, як планується, в майбутньому зоопарку буде близько 100 видів тварин. Вони не становлять небезпеки для людей, пояснює Олександр Попович, бо із 2-3 покоління тварин, народжених в неволі. Наразі звірі тимчасово перебувають в інших українських зоопарках.

Дозвіл від Облради на забудову ділянки Олександр вже має, зараз сподівається на підтримку місцевого керівництва.

Довідка
В Україні працює сім державних зоопарків. Приватних – три: ялтинський «Казка», у Бердянську - «Сафарі», у Дрогобичі - «Лімпопо».  


Переглядів: 3873
Поширень: 0