Серед органів охорони державного кордону Державної прикордонної служби України Могилів-Подільський прикордонний загін один із найстаріших, адже 14 березня ц.р. йому виповнилось 87 років.

Розповідаючи про діяльність загону Валерій Вавринюк відзначив, що протяжність ділянки державного кордону з Республікою Молдова, яку охороняє Могилів-Подільський загін силами відділів прикордонної служби «Лядова», «Могилів-Подільський», «Ямпіль», «Велика Кісниця» та «Болган» складає 190 км 703 метри (141 км 200 м. – річкового кордону по Дністру і 49 км 503 м. сухопутної ділянки з Республікою Молдова на її Придністровському сегменті).

За словами Валерія Вавринюка результати діяльності загону за 2010 рік доволі оптимістичні. Відсоток притягнень до відповідальності громадян за незаконне перетинання державного кордону, виявлення підроблених, чужих , недійсних, технічно несправних документів досить високий. Складено близько 3-х тисяч протоколів про адміністративні порушення на загальну суму штрафів 400 тис. грн.. Виявлено та вилучено не задекларованих товарів (лікеро-горілчані, тютюнові вироби, промислові, господарчі товари, металобрухт, іноземна валюта) на суму 2 млн.грн. Крім того виявлено 3 викрадених автомобілі, 5 одиниць засобів переміщення контрабанди, 49 одиниць затримано з причини невідповідності документів на перетин кордону та 1 автомобіль, який за обліками Інтерполу вважається викраденим. Позитивна робота прослідковується і цього року, адже протягом січня – березня затримано контрабандних товарів на суму понад 285 тисяч грн.. Цього ж року , наприкінці січня у пункті пропуску «Могилів-Подільський - Отач» прикордонним нарядом у салоні автомобіля «Форд» виявлено солідний арсенал: пістолет «Байкал» травматичної дії, близько півтори тисячі металевих набоїв до нього та 10 балончиків із тиснутим повітрям. А 24 березня з помешкань жителів с.Кукавка Могилів-Подільского району, яке знаходиться у контрольованому прикордонному районі, охоронцями виявлено 2 мілкокаліберні гвинтівки та 435 набоїв 5,6 міліметрового калібру до них.

Останніми роками спостерігається також тенденція щодо зменшення загальної кількості затриманих мігрантів. Завдяки проведеним заходам, маршрут руху потенційних мігрантів з Республіки Молдова до країн Європи за ступенем загроз набув другорядності. В цілому можна відмітити і фактичне припинення незаконного переміщення через кордон громадян країн Південно-Східної Азії.

Що стосується протидії злочинності, то і в цьому питанні Могилів-Подільский прикордонний загін має позитивні досягнення. Як відзначив Валерій Вавринюк протягом 2010 року силами загону припинено діяльність 4-х протиправних груп, які діяли на території Вінницької, Івано-Франківської, Тернопільської та Київської областей.

Завершуючи прес-конференцію Валерій Вавринюк сказав: «За рівнем укомплектованості особовим складом, його навченістю, морально-психологічним станом, матеріально-технічним забезпеченням, Могилів-Подільський прикордонний загін готовий як в мирний, так і у воєнний час, виконувати завдання за призначенням»


Переглядів: 10027
Поширень: 0