12 квітня 2011 року в Головному управлінні АПР Вінницької ОДА, в рамках Плану реалізації стратегії регіонального розвитку Вінницької області на 2011- 2013 рр., за участі експертів ЄС, відбулась презентація розвитку вінницького переробно-харчового кластеру.

Основною метою якого є формування нового рівня співпраці між фермерами та переробними підприємствами, з метою удосконалення навичок і технологій, підвищення якості продукції, для поліпшення доступу до регіонального, національного та експортного ринків, створення продукції з підвищеною доданою вартістю.

В Україні, як і в країнах Європи та світу, брак фінансових ресурсів та стратегічних інструментів для покращення шляхів розвитку вимагає зосередження та звуження заходів, які сприяють стабільному розвитку і забезпечують ефективний розподіл фінансових ресурсів. У цьому сенсі в рамках Плану реалізації Стратегії регіонального розвитку було визначено, що саме Вінницькій області потрібно зробити для покращення результатів своєї діяльності, особливо економічної, з врахуванням сильних сторін області, усуненні слабких , що стримують розвиток економіки та підвищення якості життя, та мінімізації ризиків, які загрожують реалізації визначених цілей розвитку.

Вінницька область, більшість населення якої мешкає у сільській місцевості, й яка має значний природний потенціал і традиції у галузі виробництва й переробки продуктів харчування, у значній мірі залежить від сільського господарства, сектор економіки якого не розвинений настільки, щоб випускати та експортувати за межі області рентабельну продукцію з більш високою доданою вартістю. Тому об’єднання економічних суб’єктів у ланцюги постачань та кластери необхідне для зв’язування сільськогосподарських виробників із підприємствами харчової промисловості та забезпечення випуску продукції з більшою доданою вартістю. Це вимагатиме подальшого розвитку ринкових послуг і підвищення ефективності обслуговування.

Оскільки сільськогосподарське виробництво, поряд із харчовою промисловістю, значно сприяє розвиткові економіки області, воно може надати початковий поштовх для розвитку сучасної переробної та обробної галузей, а також покращити потрібні зв’язки між селом і містом.

Проект Підтримка сталого регіонального розвитку (SSRD), який фінансується ЄС, допомагає в розбудові Кластеру в Вінницькій області, надає Технічну Допомогу для зміцнення місцевого потенціалу і підтримує встановлення продуктивних відносин між усіма потенційними учасниками кластеру, сприяє створенню в області мережі фермерів в рамках кооперативних утворень, як важливого елементу Кластеру харчової промисловості, сприяє розбудові партнерських відносин між виробниками та переробниками сільськогосподарської продукції.

Додаткова інформація Проекту ЄС «Підтримка сталого регіонального розвитку в Україні»: www.ssrd.org.ua


Переглядів: 7587
Поширень: 0