Головним державним управлінням охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Вінницькій області проведено ряд заходів із охорони рибних запасів та інших водних живих ресурсів водойм спільно із відповідними правоохоронними органами. В ході проведених рибоохоронних рейдів викрито 37 порушень правил рибальства, в тому числі 16 грубих порушень, пов’язаних з використанням заборонених сітяних знарядь, ловушок і колючих знарядь, 12 порушень любительського лову. На ринках смт. Літин, міст Іллінці, Погребище, Жмеринка виявлено 6 порушень із незаконного продажу риби та вилучено із обігу 86,4 кг свіжої риби, що реалізовувалась незаконно. Також в магазинах міст Оратів та Погребище виявлено 2 порушення, пов’язаних із незаконним продажем заборонених знарядь лову, а саме сіток.

В ході рейдів затримано 7 порушників правил рибальства, які нанесли збитки рибному господарству на загальну суму 1453,6 грн. і при цьому виявлено незаконно виловленої порушниками риби загальною вагою 19,5 кг та вилучено 23 одиниці заборонених знарядь лову, в тому числі 13 сіток та 10 сітних ловушок.

Зокрема, одночасно проводяться заходи щодо відтворення рибних ресурсів. Проведено зариблення Ладижинського водосховища дворічками товстолоба в кількості 40 тис. екземплярів середньою вагою 150 грамів. Виготовлено та встановлено штучні гнізда для нересту аборигенних видів риб в Ладижинське водосховище в кількості 1 тис. штук та Дмитренківське в кількості 500 штук.

Також зариблення проводилось РКП «Гайсинриброзвідгосп» комісійно, за участю представників органів рибоохорони, екологічної інспекції та представників органів влади. Дане підприємство здійснює рибогосподарську діяльність відповідно до режиму рибогосподарської експлуатації.

Громадяни, які займаються незаконним виловом риби, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності згідно ст. 249 Кримінального кодексу.

Стаття 249. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом

1. Незаконне зайняття рибним; звіриним або Іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду,- карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

2. Ті самі діяння, якщо вони вчинені способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею,- караються штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.


Переглядів: 4255
Поширень: 0