Розвиток сільських територіальних громад у Вінницькій області: досвід Польщі для УкраїниЦе стане можливим завдяки польсько-українському проекту «Розвиток сільських територіальних громад в Вінницькій області: досвід Польщі для України».

Протягом двох останніх десятиріч в Польщі послідовно-успішно реалізуються програми розвитку сільських районів, вони відіграють значну роль не тільки у підтримці модернізації сільського господарства, але й у активізації та розвитку села. Очевидно, що економічна підтримка програм розвитку сільських територій ЄС, відіграє значну роль в позитивних перетвореннях польського села, проте, як зазначають експерти, не головну. Успішне впровадження проектів ЄС стало можливим в польських сільських громадах завдяки передачі знань та досвіду інших країн та попередній роботі із активізації сільських громад, налагодженню тісної співпраці між представниками місцевої влади, бізнесу та громадськості, з метою розробки та реалізації спільних стратегій місцевого розвитку. Вдала реалізація проектів - це безперечне досягнення місцевих громад, сільських лідерів та місцевого самоврядування. Завдяки цим підходам село відчуло, що його належно цінують. В Польщі громади почали популяризувати свої унікальні традиційні продукти та ремесла, культурну спадщину, розвивати туризм, професійно залучати інвестиції.

Дієвий досвід зможуть отримати і громади Вінниччини. В рамках проекту буде реалізовано ряд заходів спрямованих на передачу досвіду лідерам громад Вінницької області:

  1. Стажування в Республіці Польща (презентовано успішні громади та їх досвід впровадження програм розвитку)(червень 2011 р.). Оголошення та форма додається. Термін подачі аплікацій до 18.05.2011 р.
  2. Навчальна програма у м.Вінниці за участю польських експертів для широкого кола лідерів громад Вінниччини. (вересень 2011 р.).
  3. Підготовка і публікація матеріалів з досвіду впровадження програм розвитку сільських територій Республіки Польща.(жовтень-листопад 2011 р.)
  4. Головний акцент програми дати новий поштовх лідерам сільських громад які мають успішну історію реалізації проектів розвитку, стати прикладом в регіоні в сфері впровадження практик розвитку сільських громад. Девізом проекту можна визначити народну мудрість «Під лежачий камінь вода не тече».Допомагаючи активним ми зможемо створити орієнтири для решти.
  5. Проект реалізується Фундацією програм розвитку сільського господарства «FAPA»(Республіка Польща) та Вінницькою обласною громадською організацією «Ініціатива», за підтримки Програми «Польської допомоги закордонної» Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща в 2011 р.
  6. Контакти : 063 777 02 50 , [email protected]

Довідка :

Фонд програм допомоги сільському господарству «FAPA» був заснований у 1992 році міністром сільського господарства Республіки Польща. Фонд має декілька цілей:

  1. підтримувати Міністерство сільського господарства та розвитку села Республіки Польща у процесі координації закордонної допомоги, що спрямовується в аграрний сектор;
  2. допомагати у реалізації програм допомоги, які мають на меті розвиток польського сільського господарства і села;
  3. проведення аналітично-консультаційної допомоги під час переговорів.

ВОГО «Ініциатива» заснована в 1998 році, за цей час реалізовано більше 36 проектів пов’язаних з активізацією сільських громад. Серед них «Стратегія енергоефективності сільських територій», «Криниця на межі», «Соціальні банки громад», «Групи юридичної самодопомоги» та ін..


Переглядів: 6425
Поширень: 0