Робоча група у складі представників швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та районного керівництва гідно оцінила подані проектні заявки з точки зору соціальної, організаційної та економічної ефективності. Це означає, що за умов подальшої самостійної активної роботи громад, їх проекти будівництва нових водогонів отримають суттєву фінансову підтримку з боку місцевої влади та швейцарсько-українського проекту DESPRO.

Розгляду проектів на робочій групі передувала спільна робота громад та швейцарсько-українського проекту DESPRO: сільські активісти пройшли навчання з основ соціальної мобілізації громади, реалізації проектів з надання послуг. Для технічних консультацій до сіл району були направлені відповідні фахівці. Проте, попри суттєву організаційно-методичну підтримку, громади основну частину роботи із налагодження якісного водопостачання ведуть самостійно – створюють органи самоорганізації населення, замовляють розробку проектно-кошторисної документації, пишуть проектні заявки для отримання додаткового фінансування від DESPRO, обирають постачальника послуг з обслуговування майбутнього водогону. Активність громад зрозуміла, адже проблема водопостачання у згаданих населених пунктах стоїть дуже гостро. Об’єкти централізованого водопостачання сіл, збудовані за радянських часів поступово прийшли у жалюгідний стан і подальша їх експлуатація неможлива, рівень води у криницях не завжди достатній для нормального користування та її якість часто не відповідає санітарним вимогам. Отже у людей є лише один вихід – об‘єднувати зусилля, фінанси, шукати підтримку місцевої влади, бізнесу та міжнародних донорів і будувати нові, сучасні комунікаційні мережі.

Лідер Дашівської громади Ніна Володимирівна Нагорна говорить:

«Ми вирішили проаналізувати всі наявні ресурси, що можна використати для розробки проекту водогону – наявні скважини, водонапірну вежу, що належить місцевій лікарні, і навіть свідчення старожилів про залягання грунтових вод і розташування старих криниць в селі. Використавши все це, і залучивши додаткове фінансування від сільради і донорів, ми зможемо забезпечити водою дві вулиці в селі – а це 115 дворів. Причому, до збору внесків на побудову водогону ми вирішили підійти диференційовано – малозабезпечені, пенсіонери та інші категорії людей, що не в змозі здати необхідну суму, платитимуть менше. Люди об’єдналися, стали більше довіряти один одному, навіть назву нашій організації дали «Довіра». Ми тепер відчуваємо впевненість в тому, що зможемо в подальшому і газом себе забезпечити».

За виконання умови соціально-економічної ефективності проектів, гідної організації DESPRO профінансує 75% від кошторисної вартості, ще 15% нададуть зі своїх бюджетів сільські ради, а 10% зберуть самі майбутні користувачі. Таким чином, 360 осіб у Дашеві, 126 – у Яструбинцях, 340 – у Іллінецькому і близько 100 у Слободищі споживатимуть якісну воду у необхідній кількості.

Якщо презентовані проекти будуть вдало реалізовані, селяни не тільки отримають цивілізовану послугу, але й цінний досвід самостійного вирішення важливих для села питань – вивезення сміття, будівництва доріг, постачання газу тощо. Це означає, що, об’єднавши зусилля, люди самі можуть підвищити якість свого життя, створити нові робочі місця, підвищити інвестиційну привабливість своїх населених пунктів.


Переглядів: 3711
Поширень: 0