Це трагічна дата в історії України. Цього дня розпочалася Велика Вітчизняна війна. На Вінниччині німецька окупація тривала 32 місяці. Сьогодні ми схиляємо голови перед святою пам’яттю тих семидесяти років, полеглих, одночасно віддаючи шану живим учасникам тепер уже далекої війни, які своїм ратним подвигом, самовідданою працею забезпечили Велику Перемогу.

У м. Вінниці на Меморіалі Слави відбулося покладання вінків та квітів за участю ветеранів, керівництва області, міста, громадськості, представників політичних партій та громадських організацій.

Все далі в історію відходять жорстокі битви Великої Вітчизняної війни, в яких наш народ проявив справді героїчну мужність, відстояв честь і незалежність Батьківщини. Уже давно на місці руїн і попелищ виросли світлі квартали міст, нові заводи і фабрики, здається, ніщо не нагадує про війну.

О 9.45 до центрального майдану Томашполя День Скорботи на Вінниччиніприбули делегації трудових колективів, політичних та громадських організацій, жителі селища для вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Колону очолили перший заступник голови районної державної адміністрації Михайло Загроцький, голова районної ради Анатолій Олійник. Вшановуючи пам’ять полеглих в роки війни, учасники зібрання пройшли до Меморіалу слави, де відбулось покладання живих квітів, вінків та корзин до меморіальних плит. Пам’ять полеглих у роки Великої Вітчизняної війни учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання.

У всіх населених пунктах Томашпільського району проведені покладання квітів до меморіалів Слави, пам’ятників та могил воїнів Великої Вітчизняної війни, мітинги з нагоди Дня скорботи.

Пройдуть роки, змінюватимуться люди, покоління і настане той час, коли зовсім не залишиться живих свідків того страшного лихоліття. Проте, саме від нас усіх залежить, щоб залишилася пам’ять про них, про їхні подвиги, про ту жорстоку і бездушну війну, яка забрала життя мільйонів людей, принесла лихо і горе на нашу українську землю. Бо без пам’яті про минуле немає майбутнього.

В місті Шаргород та в усіх територіальних громадах району відбулися заходи (мітинги-реквієми), біля пам’ятників загиблим воїнам в роки Великої Вітчизняної Війни, приурочені Дню скорботи і вшануванню пам\'яті жертв війни в Україні.

Представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування прийняли участь в заходах у територіальних громадах району з нагоди вшанування загиблих в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та Хвилини пам’яті.

Голова райдержадміністрації Г. Литвин, голова районної ради В. Павельський, міський голова Т. Жмурко та ветеран – учасник бойових дій, полковник у відставці - Вовк Т.М., який пройшов з боями всю Вітчизняну війну, з перших днів і до закінчення, виступили з промовами перед громадськістю м.Шаргород.

В даних заходах взяли участь представники політичних партій та громадських організацій району, колективи підприємств, установ та організацій, депутати всіх рівнів, представники засобів масової інформації.

В Оратівському районі в День Скорботи та вшанування пам’яті жертв війни 1941-1945 років до пам’ятника невідомому солдатові, за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, ветеранської організації, політичних партій та громадських організацій, громадськості покладено живі квіти.

Після покладання о 10 год. проведено хвилину мовчання на вшанування пам’яті за загиблими у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

В цей же день на будинках та спорудах органів державної влади, державних установ, підприємств, організацій приспущено Державний Прапор України із чорною стрічкою.

Міськрайонний захід із вшанування пам’яті полеглих воїнів у боротьбі з фашизмом День Скорботи на Вінниччиніна Жмеринщині проходив біля пам’ятників та братських могил. Представники органів влади, організацій, установ, ветерани та громадськість району і міста прийняли участь у траурному мітингу, покладанні квітів до пам’ятників та о 10 годині приєдналися до Загальноукраїнської акції, започаткованої в цьому році - проведення хвилини мовчання на вшанування пам’яті за загиблими. Керівництво району в особі голови райдержадміністрації Ю.М.Твердохліба та голови районної ради В.Г. Малярчука вшанували присутніх на заході ветеранів теплими словами та щирими побажаннями здоров’я, миру, добробуту та довголіття. Вдячність людська безмежна, а пам\'ять вічна про тих, хто власним життям здобував мир та свободу прийдешнім поколінням. Низький уклін їх святому подвигу, найвеличнішій справі життя, найбільшій самопожертві і найвищій перемозі!
Перед присутніми виступив військовий комісар Т.М.Андрійчук. Зробивши екскурс в історію, наголосив на тому, що повторення такого лиха не припустимо. Завдання дорослих донести до молодого покоління нашу історію, зберегти світлу пам’ять про здобувачів перемоги.

Зворушливими та емоційними були виступи ветеранів Великої Вітчизняної війни - місцевої поетеси Дехович Т.В. та Захарчука А.М., який все своє життя після війни присвятив вихованню підростаючого покоління.

День Скорботи на Вінниччині

Учасники урочистостей відвідали пам’ятники та могили загиблих воїнів-визволителів. Ветеранів запросили на обід.

День Скорботи на ВінниччиніВ Піщанському районні проведено комплекс заходів до Дня скорботи. У всіх населених пунктах приспущено прапори, проведено хвилини мовчання, організовано мітинги, панахиди тощо.

В районному центрі відбулась хода, яка пройшла за участю представників влади, делегацій установ, ветеранських організацій, політичних партій. На меморіалі слави відбулась хвилина мовчання та покладання квітів.

Далі за участю першого заступника голови районної державної адміністрації А. А. Ільченка відбулось розширене засідання президії районної ради ветеранів. В ході засідання обговорено питання життєдіяльності ветеранських організацій, спільно з керівниками районних служб відбулось спілкування з питань соціального захисту ветеранів, медичного обслуговування тощо.

День Скорботи на ВінниччиніРяд ветеранів за активну життєву позицію, участь в громадському житті району та з нагоди 15-ї річниці Конституції України нагороджені подяками районної державної адміністрації та районної ради та передплатою на ІІ півріччя на районну газету «Піщанські вісті».

В програмі заходу вітання ветеранам від молодого покоління, Піщанської селищної ради, демонстрування кінофільму, обмін досвідом роботи тощо.

В заключному слові Андрій Андрійович побажав учасникам зібрання здоров’я, довголіття, гарного настрою, творчих успіхів та сімейного благополуччя, здійснення всіх мрій і бажань, мирного неба, яке на протязі багатьох років буде освітлювати життєвий шлях багатий на друзів, людську повагу і шану.

22 червня 2011 року, з нагоди 70-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, біля Пам\'ятника загиблим воїнам День Скорботи на Вінниччинісмт Тростянець відбувся мітинг-реквієм, в якому взяли участь ветерани Великої Вітчизняної війни, керівники району, представники органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій та політичних партій, делегації колективів підприємств, установ, організацій району, громадськість, комунальні засоби масової інформації району.

З дев\'ятої години центральними вулицями смт Тростянець транслювалися пісні на військову тематику. Пісня «Вставай, страна огромная» до болю в душі пройняла жителів та гостей райцентру, створюючи патріотично-піднесений настрій, адже у роки війни вона, навіть беззбройних солдат підіймала в атаку.

Розпочався мітинг о 9 год. 30 хв. урочистим звучанням Державного Гімну України. До учасників мітингу звернувся заступник голови райдержадміністрації Леонід Остапчук. Він відзначив масштаб випробувань, які перепали в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років на долю радянського народу та наших співвітчизників зокрема. “Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви й страждання, масовий терор, смерть і руйнацію. Наш народ сплатив страшну ціну за визволення від поневолення, проявивши нечуваний героїзм у запеклих боях, пройшов через гіркоту поразок до довгоочікуваної Великої Перемоги. В пам\'ять про тих, хто поклав життя у боротьбі з фашизмом, заради вільного мирного життя маємо пам\'ятати цей день”, – зауважив він.
На скорботних заходах також виступив заступник голови районної ради Віктор Тарасенко.

Член президії районної ради ветеранів України Іван Крушельницький у своєму виступі зробив акцент на високому патріотизмі радянського народу, незалежно від національності. Він відмітив, що переможцями в цій війні були не тільки солдати, які своєю кров’ю наближали день Великої Перемоги, але й невтомні трудівники тилу, які вирощували хліб, виготовляли зброю… Завершуючи виступ, ветеран подякував очільникам району, керівникам підприємств, установ організацій, підприємцям, які пройнялися ветеранськими проблемами та постійно надають допомогу в їх вирішенні.

День Скорботи на ВінниччиніЕмоційним камертоном мітингу стали патріотичні пісні у виконанні працівників та аматорів районного Будинку культури, які звучали між виступами заступників голів райдержадміністрації, районної ради та члена районної організації ветеранів України.

На знак вшанування пам\'яті загиблих у роки Великої Вітчизняної війни о 10 годині над районним центром скорботним стоном пролунав запис звукового сигналу «Повітряна тривога» воєнних часів, підхоплений клаксонами автотранспорту, який призупинив свій рух. Учасники мітингу вшанували загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до Пам\'ятника загиблим воїнам та Вічного вогню. Аналогічні заходи проведено в усіх територіальних громадах району.

В літніх оздоровчих таборах “Колос” і “Сосновий бір” цього дня проведено тематичні лінійки та години Пам\'яті, приурочені Дню Скорботи.

В м. Тульчині відбувся мітинг пам’яті, покладання квітів до Меморіалу Слави, з нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, забезпечено проведення хвилини мовчання на вшанування пам’яті за загиблими у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років за участю голови райдержадміністрації Бузіка А.С., голови районної ради Авраменка О.П., ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, делегацій трудових колективів підприємств, установ і організацій міста, навчальних закладів міста, представників місцевих осередків політичних партій та громадських організацій, комунальних засобів масової інформації. Під час проведення заходу застосовано Державний Прапор України з траурними стрічками і тематичне вокальне оформлення. Заходи з нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні відбулись також у сільських, селищних територіальних громадах району.

День Скорботи на ВінниччиніУся Ямпільська районна громада схилила голови в скорботному мовчанні. В цей день на всіх державних установах спущено державні прапори, в кожному селищі біля пам’ятників загиблим воїнам у Великій Вітчизняній війні відбулися мітинги-реквіеми з покладанням квітів та вінків у знак вічної пам’яті і шани неоціненного народного подвигу, що коштував життя мільйонам людей.

В Ямполі жителі міста прийшли до обеліску слави, аби покласти до підніжжя квіти та виказати свою повагу і пошану хвилиною мовчання. Після цього усі ветерани, діти війни були запрошені на поминальний обід організований райдержадміністрацією, районною та міською радами ветеранів, районною організацією ветеранів ЗСУ, товариством Червоного хреста, територіальним центром по обслуговуванні одиноких та непрацездатних та приватним підприємцем Леонідом Кілігою. Всі присутні в знак пам’яті героїв-побратимів засвітили свічки, згадали трагічні хвилини початку важкої війни та заспівали фронтових пісень.
День Скорботи на Вінниччині«Вклонися вдові фронтовика!»

Давно заросли травою окопи, сіють пшеницю на землі, яка горіла й стогнала. Та людям ще й досі болять завдані війною рани. Не всі повернулися із страшних доріг: чорні хустини печалі ще довго покривали посивілі голови солдатських вдів. Багато молодих, вродливих, убитих горем жінок залишилися жити в самоті. Нелегка доля випала їм. На тендітні плечі лягла тяжка чоловіча робота, турбота про дітей, котрих самій доводилося ставити на ноги. Тому на їх обличчях передчасно з’явилися глибокі зморшки, голови покрились інеєм сивини.

22 червня, в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, в с.Куманівці Хмільницького району урочисто відкрито обеліск вдовам фронтовиків, вдовам загиблих в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років «Вклонися вдові фронтовика!». Урочистості відбулися за участю голови Хмільницької райдержадміністрації Олега Томашука, заступника керівника виконавчого апарату Хмільницької районної ради Валерія Нечипорука, голови Хмільницької районної громадської День Скорботи на Вінниччиніорганізації ветеранів України Віталія Каленіченка, ветеранів, молоді, місцевих ЗМІ та громадськості.

«Сьогодні ми низько вклоняємося цим заслуженим жінкам, вшановуємо їхню мужність, терпеливість, витримку, мудрість і вірність. Їхні імена назавжди вписано в літопис села Куманівці. Вклонімося доземно солдатським вдовам і всім солдатам, що міряли дороги крізь війну, щоб нам сьогодні мріяти й любити» - зазначив у своєму виступі голова райдержадміністрації Олег Томашук.

Особам, завдяки яким було виготовлено, встановлено і відкрито обеліск було вручено почесні грамоти районної державної адміністрації та районної ради.

Музикальний супровід заходу забезпечили аматорські колективи районного Будинку культури та сільських рад.


Переглядів: 12835
Поширень: 0