Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко провів виїзне засідання колегії МОЗ у Хмільнику. Під час свого виступу міністр зазначив: «З 1 вересня ми почнемо реформування в пілотних регіонах - Вінницькій, Донецькій, Дніпропетровській областях та Києві. Наша первинне завдання - створити струнку систему первинної медичної допомоги. Тому сили і кошти ми будемо концентрувати на цьому рівні. У другу чергу ми будемо розвивати екстрену медичну допомогу».

Він також відзначив позитивні «зрушення» на Вінниччини у напрямі вдосконалення медичного обслуговування, зокрема на первинному рівні . «Те, що зробили у Вінницькій області – позитивний результат. Волинь і Вінницька область зробили революційний крок – вони змогли створити центри первинної медико-санітарної допомоги. Це тяжко, але вони зробили це. Тепер потрібно створювати подібне і в міській місцевості. А потім оцінити, що ми отримаємо», - сказав він.

Також Олександр Аніщенко повідомив, що з 2015 року в Україні можливе запровадження загальнодержавного медичного страхування. «За 3-5 років ми повинні модернізувати охорону здоров’я і підготуватися до роботи в умовах страхової медицини», - зазначив міністр. Він додав, що відповідний закон може бути прийнятий уже в наступному році. «У 2012-2013 роках ми плануємо ухвалити закон про обов\'язкове медичне страхування, і вже з 2015-2016 років він почне діяти, але вже на реформованій і зміненій системі охорони здоров\'я», - сказав Олександр Аніщенко, виступаючи на засіданні колегії.

Микола Джига зауважив, що сільська медицина Вінниччини має одну з найбільш розгалужених мереж в державі. Але у кожному закладі будуть створені комфортні умови та усі зручності як для пацієнтів, так і для медперсоналу. «В регіоні функціонує 934 ФАПи і 186 лікарських амбулаторій. Незважаючи на це, ми поставили завдання до кінця року модернізувати ці заклади і привести їх у відповідність до стандартів якості і доступності обслуговування». Також Микола Джига зазначив, що за кошти обласного бюджету придбано понад 50 машин «швидкої допомоги» для сільської місцевості.

7 липня Верховна Рада ухвалила два закони, які регламентують проведення медичної реформи в Україні . Зокрема, депутати проголосували за прийняття законопроекту №8602 «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров\'я щодо удосконалення надання медичної допомоги», а також №8603 «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров\'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві».


Переглядів: 5441
Поширень: 0