“Вінницький стрекосет”, який винайшли вінничани, вивчають у інших містах України. Хлопці-паркуристи діляться, що це вийшло випадково, коли вони відшліфовували техніку одного з елементів. А зараз, коли їздять у гості до інших груп, то “колеги” його так і називають - “вінницький”.

паркур у ВінниціГрупа із п’яти хлопців “UNLIMITED TRACERS”, яка займається вже чотири роки офіційно невизнаним видом спорту в Україні, паркуром, лише вчиться техніці. Завдяки інтернету юнаки спілкується з подібними командами і їздять один до одного, щоб перейняти досвід. Бо розпочинали саме так — побачили і копіюють. Проте у Дніпропетровську і Запоріжжі від вінничан перейняли “вінницький стрекосет”. А у рідному місті не так давно 23 серпня дві команди провели бетл з іншою вінницькою командою паркуристів. Інколи доводиться навчати молоде покоління, бо те просить показати. Хоча самим від 14 до 18 років.

- Для цього потрібен спеціальний майданчик, нас влаштує і без “наворотів”, але зі зручним покриттям, стінками, щоб не травмуватись. Бо зараз ми тренуємось на “тирсі”. Це майданчик біля ПТУ№15. Там ми облаштували гірку — зробили після неї крутий спуск і насипали тирси. Велике спасибі дядьку Миколі. Він її дав, - розповідає один із паркуристів Олександр Воєводін. - Плануємо звернутись з проханням до місцевої влади.

Хлопці і у школі виступали, і на фестивалях (“Живий вогонь єднає всіх”), і на святкуваннях урочистостей.

- Переважній більшості це подобається, а є такі, які кажуть, що ми не нормальні, - ділиться один із учасників групи Максим Гладун. - Пам’ятаю, як минулого року на святкуванні Дня міста Вінниці, на площі біля літнього театру, натовп перейшов до нас. Люди дивились на виступ когось з місцевих, які за програмою виступали. Але коли ми почали стрибати, то майже всі, осіб з 80, дивились вже на нас, поки нам не набридло стрибати.

А у школі один із паркуристів у вчителя фізкультури вхопив дві двійки за один урок. Так само — не зовсім схвально до цього відносяться й рідні, бо бояться, щоб молодь не травмувалась. Оскільки особливого якогось захисту не передбачає захоплення. Лише — зручне взуття і спеціальний майданчик.

Наразі вінничани готуються до поїздки в Кременчук, де 24 вересня проходитиме фестиваль екстремальних видів спорту.

Довідка:
Паркур (дистанція, смуга) — мистецтво пересування і долання перешкод. Засноване групою
французів (Д. Белль, С. Фукан та інші). Перешкодами можуть бути архітектурні елементи (перила, парапети, стіни...) чи спеціально виготовлені конструкції.


Переглядів: 14149
Поширень: 0