Екстремальний водний 100-кілометровий марафон відбувся на вихідних. Стартувавши у суботу на “Спартаку”, гонки завершилися під Сокільцем наступного дня. Учасники на катамаранах і байдарках сплавлялися під дощем і шаленим вітром. Утім, до цього їм не звикати, адже така погода за 12 років існування марафону уже не дивує нікого.

Свого часу самі змагання задумувалися, як жарт, не більше. Якось до першого квітня туристи посперечалися: а кому слабо пройти 100 кілометрів? Тоді на перші гонки, які чимало людей сприйняли скептично, прийшли три десятки людей... Тепер, у водному всеукраїнському марафоні ім. Олександра Квятковського, щороку свою силу і витривалість випробовують більше сотні сміливих духом, у тому числі з інших областей, і навіть країн.

Головний секретар змагань, Антон Тьо, розповідає, що у минулі роки й сам був активним учасником змагань:

- Хтось йде сюди за медаллю. Але для більшості - це стимул, у першу чергу для себе, того, що ти дійсно зможеш пройти ці 100 кілометрів, - каже він.

Юрій Рубан, один з організаторів, переконаний, що далеко не кожен готовий взяти участь у цьому марафоні:

- Це дуже важкі змагання, і 100 кілометрів по воді пройти непросто, особливо при такій погоді. Хто хоч раз у житті тримав у руці весло — мене зрозуміє, - каже він. - Не зважаючи на велику популярність і можливість залучати у спорт молодь, відриваючи її від телевізорів і пива, наш марафон, на жаль, не має офіційних пріоритетів. Він не входить у міжнародні змагання, тому не приносить Україні ніяких балів. А раз так — то навіщо туди вкладати гроші? Те, що не приносить прибутку, ніхто не хоче фінансувати. І все залишається на рівні незначних стартових внесків. Добре, що є деякі спонсори, не байдужі до розвитку спорту і туризму. Але хочеться більшої підтримки.

Кращі команди цьогорічного марафону:

У категорії “катамаран-четвірка” перше місце здобули кияни — команда “Повний привід”, друге — вінницький туристичний клуб “ Meridian-EX”, третє місце посіли вінничани - команда “Повний вперед”.

Переможці у категорії “катамаран-двійка”: перше місце - “ВТСС “Меркурій” (Вінниця), друге - “Без баб” (Вінниця). Потенційного номінанта на третє місце, команду “Черкаські Перлини”, дискваліфікували — вона не вклалася у відведений час.

Переможці у категорії “байдарка-двійка”: перше місце - “Сютур” (Бельце, Молдова), друге - “ВТСС “Меркурій” (Вінниця), третє - “Сютур-2” (Бельце, Молдова).

Окрему подяку здобула команда “Кочівник”, яка у другий день змагань не залишила у біді байдарочників, судно яких почало тонути через пробоїну. Своїм прикладом “кочівники” нагадали, що окрім боротьби за місце у спорті, як і у житті, взаємодопомога є украй важливою.



Переглядів: 6725
Поширень: 0