Не дивуйтеся, ця гра у карти відноситься до спорту. Спортивний бридж офіційно визнаний Міжнародним олімпійським комітетом у якості вида спорта, як, наприклад, шахи, шашки тощо, і включений у програму Всесвітніх Інтелектуальних ігор. Відмітимо, у деяких розвинених країнах бридж став предметом шкільного навчання.

У Вінниці відбувся чемпіонат України зі спортивного бриджу

Підкреслимо, у бридж грали відомі особистості, зокрема, Хосе Капабланка, Уінстон Черчилль, Білл Гейтс. Гра в спортивний бридж потребує значних інтелектуальних зусиль. Фактор випадковості зведений до мінімуму, а при командних іграх до нуля - команди розігрують однакові роздачі карт. Особливим в бриджі є те, що під час «торгівлі» партнери цілком легально стараються передати один одному інформацію про свої карти.

У Вінниці відбувся чемпіонат України зі спортивного бриджу

Від випадкової вдачі у цій грі залежить дуже мало. Може «повезти» в одній партії, чи у двох. А на довгій дистанції переможе завжди той, що краще розраховує дії, в кого краще пам’ять.

Грають звичайною колодою з 52 карт - від двійок до тузів. Кожному гравцеві дається по 13 карт. Партія (спеціальний термін - здача) триває 7-8 хвилин.

Діагонально грають Яніна та Дмитро Латишеви

На чемпіонаті у Вінниці змагалися 5 кращих команд України. В команді по 4-6 гравців. Всього було 34 учасника змагань.

Розпитую організатора змагань від Вінниці Дмитра Латишева (він і гравець) та бриджиста Руслана Йолкіна.Президент Федерації бриджу України Володимир Данилюк

- Дмитре Олександровичу та Руслане Володимировичу, хто головний організатор чемпіонату?
- Це президент Федарації спортивного бриджу України Володимир Данилюк. (він, до речі сам вів на комп’ютері облік всіх результатів – авт.).

- Поясніть, яка головна ціль бриджистів під час гри?
- Користуючись якомога менше спеціальною термінологією, відповімо таким чином: Кожна пара гравців у конкурентній торговлі намагаються добитися для себе найкращого (оптимального) контракту.

- Для чого між парами гравців чорна штора?
- Спочатку зазначимо, що партнери у парі сидять діагонально за столами, тобто кожний гравець знаходиться поруч із суперником. А чорна штора слугує захистом, щоб партнери з однієї пари не бачили карт один у одного.

- Хто саме з гравців приймав участь від Вінниці?
- Це 9 бриджистів. Вони були розподілені на 2 команди. Команда №1 – це Дмитро Латишев, Яніна Латишева, Олександр Дегтярь, Ігор Тютюнніков та Руслан Йолкін. Команда №2 – це Ігор Яворський, Борис Гриценко, Валентина Арсень та Олег Рисич.

Харьківський бриджист Олександр ВолковЗазначимо, за словами досвідченого майстра з Харкова Олександра Волкова, який у 1996 році виступав від України на Олімпіаді в Афінах (у жовтні, через 2 місяці після «основної» Олімпіади), рівень інтересу до цієї гри за кордоном значно вище, ніж в Україні. Він також підкреслив, що змагання там були організовані таким чином, щоб у залі для гравців була тиша, і, водночас, вболівальники мали можливість спостерігати за розвитком подій на кожному столі за допомогою телезображення на великому екрані у великому окремому залі на 1000 глядачів. Та й ще фахівець одразу коментував хід гри по телеекрану.

І, насамкінець, відмітимо переможців та призерів чемпіонату України. Чемпіоном стала команда Києва. На 2 місці – збірна команда Харьків – Київ – Симферопіль. На 3 місці – збірна команда Київ – Донецьк. Наша Вінницька команда №1 посіла 4 місце.


Переглядів: 3772
Поширень: 0