На Центральному автовокзалі по колу біля перонів проїхав вкрай незвичний велосипед, - чоловік майже лежачи крутив педалями, розташованими у переднього колеса. Люди з інтересом повертали голови у напрямку руху велосипеда. Зробивши майже коло, він зупинився біля майданчику висадки пасажирів.

Василь Панич на власному велосипедіКореспондент вирішив розпитати власника незвичного велосипеда, що до чого, і сфотографувати.

З’ясувалося, що це Вінницький інженер 50-річний Василь Панич, завзятий прихильник розробок велотехніки власної конструкції нестандартного типу. Він охоче погодився відповісти на низку питань.

Отже, це - конструкція двоколесного велосипеду класу «Рікамбент» («Recumbent»), або «Лигерад» «Liegerad»). Тобто педалі знаходяться у переднього колеса і крутити їх можна/треба напівлежачи, або практично лежачи.

В Україні і в Росії їх на заводах не випускають. На Заході виробляють «Рікамбенти»/«Лигеради» і проводять спортивні змагання. Особливо популярні такі моделі велосипедів у Данії, Німеччині.

Зазначимо, раніше, у 20-30 роках минулого століття велосипеди такого класу приймали участь у спортивних змаганнях разом зі звичайними. Проте через суттєву більшу швидкість на довгих дистанціях шосейних гонок у порівнянні зі звичайними конструкціями участь велосипедів класу «Рікамбенти»/«Лигеради» заборонили.

- Василю Васильйовичу, яку максимальну швидкість ви досягли на своїй конструкції?

- Поки що 54км/год (кращий результат у європейської моделі 84км/год; звичайний велоспед має максимальну швидкість меншу за «Рікамбент», - порядка 50км/год - авт.). Проте ми з сином поступово поліпшуємо складові своєї кострукції.

- То ви разом з сином створили свій «Рікамбент»?

Вінничанин їздить на спортивно-туристському велосипеді власної  конструкції- Саме так. Він у нас в експлуатації з 2010 року. Я розробляв креслення, до речі, на комп’ютері, виконував розрахунки по міцності і надійності всіх деталей і вузлів. Син Валерій (25 років) втілював все у металі, збирав, як конструктор.

- То в чому саме «формула» переваги такої конструкції велосипеда у порівняння зі звичайною? Чого майже напівлежачи крутите педалі?

- Головне, - суттєво зменшується навантаження на хребет і руки. Тобто, це для того, щоб вони не боліли. До того ж ми зробили регулювання нахилу сидіння. Зазначу, незважаючи на те, що педалі знаходяться у переднього колеса, цепна передача йде на заднє колесо, - звичайний задній привод.

- Хтось ще створює для себе такі нестандартні конструкції?

- По України одиниці, можна порахувати по пальцях. Знаю, що в Черкасах є велосипед аналогічного класу.

- Бажаю вам і сину творчої наснаги і успіхів.



Переглядів: 6014
Поширень: 0