Вінничанин Олег Волков – учасник бойових дій. На Сході України отримав два поранення. Після демобілізації почав навчати дітей та молодь таїландського боксу (муай-тай). Кореспондент завітав на тренування до секції «Редут», де проводить заняття колишній боєць. Мистецтво самозахисту тут опановують бійці АТО, переселенці, а також діти та молодь різного віку.

Зайшла мова про світовий рейтинг найбільш ефективних систем самооборони. Виявилося, на першому місці – бойове кунг-фу, далі – таїландський бокс і російське бойове самбо.

Як відомо, таїландський бокс суттєво відрізняється від звичайного. Різними є і тактика, і стратегія ведення бою. На це впливає значно розширений арсенал дозволених прийомів.

У нашому бойовому мистецтві «родзинкою» є удари ліктем і коліном. Використовуються також кулаки, ступні, гомілки. Можна боротися у стійці, – розповідає тренер Вінницької обласної федерації таїландського боксу Олег Волков.

У Вінниці демобілізований АТОвець тренує молодь таїландському боксу

За словами Олега Волкова, тайський бокс стає в нагоді військовим. Бо на війні є такі завдання, які потрібно виконувати без зброї.

Муай-тай – це не лише самооборона. Тайський бокс виховує силу волі, гартує, допомагає знаходити резерви у складних ситуаціях. А ще – це вид спорту.

У мене займаються юнаки, які готуються до змагань. Серед них троє чемпіонів області. Інші тренуються для себе. Приходиться більше навантажувати учнів, які прагнуть підкорювати спортивні вершини, – пояснює Олег Волков.

На початку тренування – загальний збір спортсменів. Шикування в шеренгу і визначення рангів бійців у секції «Редут» немає. Натомість є капітан команди і заступник, який відповідає за порядок та дисципліну. Старші допомагають молодшим. Ті, в свою чергу, слухаються досвідченіших товаришів.

Після визначення завдань на тренування розпочинається розминка. Кожен має підготуватися до роботи. Необхідно розтягнути суглоби, прогріти м’язи. Далі спортсмени займалися загартуванням однієї з ударних частин тіла. Зараз це була гомілка, по якій багаторазово набивали дерев’яними брусками та пластиковими пляшками з водою.

Бруски і пляшки використовуємо для того, щоб загартувати деякі частини тіла. Приміром, для відпрацювання «фірмового» удару тайського боксу – гомілкою по корпусу, ногам, голові, – пояснив Олег Волков.

Юним спортсменам особливо цікаво було поспарингувати. У цей час тренер відпрацьовував елементи з більш досвідченими бійцями. Також підказував іншим, як правильно рухатися під час двобою.

Наприкінці заняття – розтягування і перегляд на ноутбуці кращих світових боїв у муай-тай. Юнаки задавали питання, отримували на них відповіді, що є дуже корисним.

Серед бійців є й представниці прекрасної статі. 16-річна Настя Яковенко вже опанувала деякі удари муай-тай. З часом планує взяти участь у змаганнях.

Мені з дитинства подобається тайський бокс. Давно мріяла йому навчитися, але займаюся лише півтора місяці. Спарингую зазвичай з дівчатами. Травм не боюся. Навички самозахисту обов’язково стануть мені в нагоді, – сказала Настя Яковенко.

У Вінниці демобілізований АТОвець тренує молодь таїландському боксу

12-річний Володимир Ткач – чемпіон області серед юнаків. Він поділився секретом перемог:

Потрібно багато працювати, мати залізну витримку. Також важливо виконувати все, що каже тренер. Щоб послати суперника у нокаут, я зазвичай виконую удар ногою у голову (хайкік).

У тайському боксі існує серйозна захисна амуніція: жилет, рукавички, накладки на лікті та гомілки, шолом закритого типу і захист на пах. Тому свої сили у ньому пробує навіть малеча.

На тренування мене привів тато. Хочу стати сильним, – каже семирічний Станіслав Шевчук. – Подобається боротися в клінчі і кидати суперника. Також вмію виконувати сильний удар коліном.

Начальник комерційного відділу підприємства Олександр Фролов – кандидат у майстри спорту з боротьби, займався дзюдо і кікбоксінгом. Тобто з єдиноборствами – «на ти». Олександр два місяці тому привів 12-річного сина Максима на муай-тай.

Ми перебрали багато стилів. Обирали між айкідо, айкіджицу тощо. Муай-тай сподобався тому, що тут необхідно виконувати акцентовані удари і в ближньому, і в дальньому бою. Також тут використовуються і ноги, і руки, і борцівська техніка, на відміну від переважної більшості інших єдиноборств, – пояснив Олександр Фролов.

Максим Фролов каже, що після опанування азів тайського боксу може за себе постояти. Також хлопцю подобається філософія свого бойового мистецтва і командний дух.

У секції всі один одного підтримують, допомагають, – наголошують батько і син Фролови.

Взагалі, інтерес у молоді до виду спорту значною мірою залежить від особистості тренера.

Ми здружилися з Олегом Сергійовичем. Я майже на 20 років старше за тренера. Але він викликає велику повагу вірним підходом до дітей, – каже Фролов-старший. Олександр Фролов згадує перше тренування сина. Тоді наставник натягнув аркуш паперу, дав хлопцю ніж і сказав: «Бий!». Той легко
проткнув його. Олег Волков порадив запам'ятати, як зброя увійшла у папір. Мовляв, так твої лікоть і коліно мають входити у противника! І друге правило наставника (свого роду філософія): «Ти і твій суперник – ніби кущі. У нас є «дірки» (слабкі місця). Туди задля перемоги необхідно занурити свої «гілки», тобто ударні частини тіла».

У Вінниці демобілізований АТОвець тренує молодь таїландському боксу

Де займатися?

Тренування з тайського боксу у Вінниці відбуваються у секції «Редут» на базі СК "La Sante" (вул. К. Василенка, 16, 063-45- 35-107 – тренер Олег Волков) і у СК «Патріот» (вул. Київська, 16, територія «Інфракону»). Осередки обласної федерації муай-тай діють у Немирові і Шаргороді. На заняття запрошуються діти від семи років, молодь, чоловіки та дівчата. 



Переглядів: 5073
Поширень: 0