У Вінниці створюється обласна федерація силових видів спорту, яка стане осередком однойменної всеукраїнської і світових організацій. Минулого тижня на засіданні оргкомітету йшлося про її плани. Нова федерація одночасно розвиватиме кілька напрямків: культуризм (бодібілдинг), пауерліфтинг, армрестлінг, гирьовий спорт та, найцікавіше, – «Ironman» (укр. – «залізна людина»).

У першу чергу приділятимемо увагу роботі з молоддю, збільшенню масовості у силових видах. На відміну від вже існуючих федерацій, що переважно опікуються спортом вищих досягнень, – розповів голова оргкомітету обласної федерації силових видів спорту Ігор Туз, який має досвід спортсмена і організатора у східних єдиноборствах, бодібілдингу і паеурліфтингу.

Ігор Туз наголосив, що нове об’єднання прагне допомагати поліпшити роботу і матеріально-технічну базу вінницьких спортклубів.

Водночас члени нашої федерації матимуть знижки (до 50 %) у міських басейнах, ігрових майданчиках (у першу чергу це стосується популярного футзалу), фітнес-клубах і тренажерних залах, які входять до неї. Окрім того, вони зможуть тренуватися у будь-якому спортивному закладі Вінниці, у будь-який час. Адже поки що до деяких з них не потрапити без клубної карти, а одноразові тренування є неможливими, – пояснив Ігор Туз.

«Ironman» – не просто змагання. Це перемога над собою, перевірка своїх можливостей. Спочатку ви пропливаєте 3,86 км, потім велогонка на шосе на 180,25 км і закінчуєте марафонським бігом на 42,195 км.

У Вінниці започатковують найскладніший вид олімпійського триатлону «Ironman»

У олімпійському виді спорту триатлоні ті ж самі дисципліни, але дистанції – істотно менші. Стандартна олімпійська дистанція – плавання на 1,5 км, велоперегони на 40 км і біг на 10 км.

Можливо, будемо для початку проводити чемпіонати на менші дистанції, ніж у класичному «айронмені», щоб залучити більше спортсменів. Як, приміром, це було на нещодавніх всеукраїнських змаганнях «Ironman» у Карпатах, – повідомив Ігор Туз.

Пан Туз нагадав історію появу гонок «Ironman». У 70-х роках минулого сторіччя хотіли з’ясувати, хто з атлетів витриваліше і сильніше.

За це сперечалися плавці, бігуни і велосипедисти. Тоді вирішили об’єднати всі три напрямки. Так і з’явився «Ironman», який є різновидом триатлону, – пояснює Ігор Туз. Головна задача цих змагань – дістатися фінішу. У майже всіх інших видах спорту метою є перемога. А для «айронменів» головне – це участь.

У Вінниці започатковують найскладніший вид олімпійського триатлону «Ironman»

Довідка

«Ironman» у Вінниці розвиватиме обласна федерація силових видів спорту. Довідки за телефонами: 067-787- 23-05, 066-803- 16-02, 063-184-30- 20 (голова оргкомітету обласної федерації Ігор Туз).

Як стати «залізною людиною»

Перегони «Ironman» проходять протягом всього року в різних точках земної кулі. У кожному розігрується певна кількість місць, які дають право брати участь у чемпіонаті світу. Він щорічно відбувається на Гавайських островах в жовтні.

Більшість гонок «Ironman» починаються о сьомій годині ранку. Учасникам дається 17 годин для завершення всієї дистанції (фініш закривається опівночі). Існують також ліміти на проходження плавального етапу (зазвичай 2 години 20 хвилин) і велоетапу (8 годин 10 хвилин). Спортсмену, який увійшов у рамки і закінчив дистанцію до закриття фінішу, назавжди присвоюється неофіційне звання “Залізна людина”. Представники світової еліти проходять трасу приблизно за вісім годин, в залежності від складності дистанції і погоди.



Переглядів: 1854
Поширень: 0