У Вінниці почали активніше розвивати кінний спорт. Вже створена обласна федерація з цього популярного олімпійського виду. А нещодавно провели й перші відкриті міські змагання. Вони відбулися на базі «Зачароване озеро», що біля Стрижавки.

Вершники долали дистанцію у 20 км. Після її половини коні та вершники відпочивали. А тваринам робили ветеринарний огляд, рахували серцебиття. Далі – друга половина дистанції. Вручали медалі, грамоти та цінні подарунки, як завжди у спорті. Але цього разу сенс мало зовсім інше. Головне, щоб тварина не захворіла і не зашкутильгала під час перегонів.

В середині дистанції на ветеринарний контроль йде той учасник, чий кінь швидше відновився. Хтось
приїхав і чекає 20 хвилин, поки тварина відпочине. Можна піти на огляд і через п’ять хвилин. Але, якщо у коня погані показники, його відправляють погуляти на півгодини. Лише коли показники приходять у норму, допускають до другої частини перегонів,
– розповіла співорганізатор змагань, ветеринарний лікар обласної федерації кінного спорту Наталя Бобровська.

Біля Вінниці фінішували перші відкриті змагання з кінного спорту

В змаганнях взяли участь спортсмени Вінниці, Вінницького району і Житомира. Всі – представниці прекрасної статі. Хоча чоловіки до змагань допускалися нарівні з ними. Причому в одному заліку.

У Вінниці наш вид більше обирають дівчата. Напевно, у нас більше любові до коней, а також терпіння, – пояснює представниця «Коні-поні» клубу Дар’я Чорна. – Кінним спортом на любительському рівні я займаюся 13 років. Обрала його серцем – люблю коней. Моя мама тримає приватну стайню.

За словами Дар’ї Чорної, для перегонів зовсім не обов’язково, щоб кінь був породистим. Приміром, у неї зараз полукровка: наполовину торієць, наполовину – українець. Дівчині навіть здається, що менш
породистий кінь краще біжить, бо більш спокійний.

Біля Вінниці фінішували перші відкриті змагання з кінного спорту

Тренуватися у нашому виді спорту бажано щодня, аби м’язи не відвикали від сідла та коня. Треба бути готовою для несподіванок. Я багато разів падала. Але ніколи не отримувала травм чи переломів, – продовжує Дар’я Чорна.

28-річна Юлія Трондіна любить не лише кататися, але й спілкуватися з конями, відчувати їх енергетику.

Доглядати за ними дівчині ніколи не набридає.

Будь-яка людина може опанувати кінний спорт з нуля. Все залежить від бажання і наполегливості. Хтось лякається і більше не приходить. У інших виникає бажання побороти свій страх, – розповіла Юлія Трондіна.

Біля Вінниці фінішували перші відкриті змагання з кінного спорту

На змагання привели шотландського поні на ім’я «Інна». На ньому пропонували кататися дітям. Власник тварини Олексій Шляховий, повідомив що у великих містах проходять перегони на поні. У Вінниці ще до цього не дійшли.

Дітям рекомендується починати саме з поні. На нього можна саджати дитину до року, – каже Олексій Шляховий. – Крім того, що поні менше коня, у догляді він нічим не відрізняється. Тільки їсть учетверо менше.

Діти можуть брати участь і у звичайних перегонах.

Тоді у них мають бути шолом і спеціальний жилет для захисту спини, хребта, ребер. Обов’язково правильне взуття. Інакше, буває, вершник при падінні може зачепитися ногою в стремені і волочитися за конем, – інформує Наталя Бобровська..

За словами пані Бобровської, кількість падінь залежить від самого вершника. Якщо він “затиснутий” і боїться, кінь це відчуває. І вже незрозуміло, як тварина себе поведе. Вершник має бути розслабленим, упевненим – це запорука успіху.

Біля Вінниці фінішували перші відкриті змагання з кінного спорту

На турнірі можна було побачити 12-річну Настю Кравчук. Вона каталася, але не виступала, тому що її
кобила виявилася вагітною. У дівчини є й інший кінь, але він ще замалий для перегонів (лише 1,6 роки).

Займаюся кінним спортом з шести років. На стайню відвела мама. Після падінь залишалися синці, але нічого серйозного. Мені не страшно змагатися з дорослими. У моєму віці можна виступати на змаганнях серед юніорів на звичайних конях, а не на поні. Мрію стати професіоналом з конкуру і вийти на міжнародну арену, – розповіла Настя Кравчук.

Президент федерації кінного спорту Вінницької області Олег Горлов розповів о подальших планах.

Хочемо провести перегони на 40 кілометрів. Запросимо на них спортсменів з Києва та інших регіонів. У Вінниці також не бракує прихильників кінного спорту, тому збираємося організувати масовий турнір. Залучатимемо й вершників-чоловіків, – підкреслив Олег Горлов.

Нагадаємо, існують різні види змагань: конкур (подолання перешкод), виїздка (дресура з виконанням
певних елементів), дистанційні перегони і забіги з двоколісними візками.

Біля Вінниці фінішували перші відкриті змагання з кінного спорту

Де займатися?

Під Вінницею є кілька баз кінного спорту. Це “Зачароване озеро” (біля Стрижавки), стайня “Альтера-Віта” (Яришівка) і комплекс КСК “Вінниччина” (Агрономічне).

Кінь для перегонів коштує від 10 тисяч доларів. Але його можна орендувати. У клубах працюють тренери та інструктори, які навчають дебютантів. За кожне тренування в середньому доведеться викласти 250 грн. Довідки за телефоном: 096-737- 05-33 (представник обласної федерації кінного спорту Наталя Бобровська).



Переглядів: 3268
Поширень: 0