На старий Новий рік «Вінницькі блискавки» не відпочивали, а провели черговий тур чемпіонату України з баскетболу серед команд суперліги. В спорткомплексі медичного університету вони приймали «ХДУ-Таврійську зірку» (Херсон). Баскетболістки Херсонського державного університету – відверті аутсайдери елітного дивізіону, які в поточному сезоні не здобули жодної перемоги. В цьому чемпіонаті «Вінницькі блискавки» проти команди Херсону боролися вперше. В минулому сезоні ми обіграли «зіркових» суперниць і вдома, і у гостях.

Вінничанки йшли п’ятими серед восьми команд суперліги. У разі двох перемог над «Таврійською зіркою» вони значно зміцнювали свої позиції в турнірній таблиці і підіймалися на одну – дві сходинки.

Тож нікого не здивувало, що перший поєдинок завершився із переконливим рахунком 83:48 на користь вінничанок. А ось наступний матч не дав глядачам нудьгувати. Майже до самого фінального свистка гості відчайдушно боролися за кожен м’яч, рахунок був майже рівним, В підсумку – 59:53 на нашу користь! Глядачі залишилися задоволеними інтригою на майданчику.

"Вінницькі блискавки" перемогли "Таврійську зірку" на черговому турі чемпіонату України з баскетболу

В першому матчі проти «Зірки» наші дівчата домінували. Розрив був великим, і спостерігати було не дуже цікаво, – каже колишня баскетболістка Тетяна Рубежанська, яка відвідує всі матчі вінницької жіночої і чоловічої команд майстрів. – В другій грі Херсон продемонстрував бажання здобути перемогу. Але наші спортсменки все ж переважали гостей за фізичними даними і досвідом. Окрім того, «Таврійській зірці» бракує високої центрової та майстерної розводящої.

Наставники команд пояснили, чому два матчі у Вінниці так сильно відрізнялися за інтригою.

Жіночий баскетбол є досить непередбачуваним. Тут немає жодних закономірностей. Вчора наша команда провалила поєдинок, а сьогодні практично весь матч грала на рівних. Я вже 25 років працюю у жіночому баскетболі, але нічим не можу пояснити такі «гойдалки», – зауважив тренер «ХДУ-Таврійської зірки» Олексій Давидов.

За словами «коуча» гостей, фаворитом суперліги є «Київ-баскет». Також непогану гру демонструють баскетболістки Рівного, Одеси і столичні динамівки.

За такої конкуренції «Блискавкам» буде непросто здобути медалі. А ось наша задача на сезон – виграти хоча б чотири матчі і залишитися в суперлізі, – додав Олексій Давидов.

Сьогодні суперник зробив нам сюрприз. В першому матчі він не використовував зонний захист. В другій грі «Зірка» спробувала цю тактику, і вона виявилася вдалою. Спортсменки Херсону утримували зонний захист до кінця матчу, а ми ніяк не могли його розбити, – коментує тренер «Блискавок» і водночас директор Вінницької міської СДЮСШОР з баскетболу Олександр Аносов.

"Вінницькі блискавки" перемогли "Таврійську зірку" на черговому турі чемпіонату України з баскетболу

Минулого сезону вінничанки посіли п’яте місце серед дев’яти команд Суперліги, це «золота середина». А перед цим наші баскетболістки вибороли бронзу елітного дивізіону! Тому, за словами тренерів, стоїть задача потрапити до плей-офф, де гратимуть чотири кращі колективи. Вони й розіграють медалі суперліги. Наразі команди провели приблизно половину регулярного чемпіонату, дійшли до екватору.

Останнім часом «Вінницькі блискавки», за яких грають переважно вихованки місцевої СДЮСШОР із баскетболу, відчувають проблеми із фінансуванням. Клуб підтримують міська і обласна влада, а ось серйозних спонсорів бракує. Через це колектив нещодавно залишили три Тетяни – Юркевичус (родом з Бару), Гаїв і Лисенко, а також Катерина Демченко. Майже всі – лідери команди.

Натомість підсилила склад височенна одеситка (зростом 191 см) Євгенія Мбайє. Вона два сезони взагалі пропустила, а потім виступала за вищолігову команду із Івано-Франковська

Думаю, до першої четвірки ми увійдемо. Хоча поки не завжди відповідним чином налаштовуємося на матчі. Через це виникають певні проблеми, – сказала Євгенія Мбайє. – У Вінниці мені створили гарні побутові умови, знімають житло, вчасно платять зарплатню. В команді чудова психологічна атмосфера.

Ларису Стаднік визнали кращим гравцем другого матчу. Вона набрала 20 очок (у першому – 13). Лариса Стаднік, яка вже другий рік виступає за «Блискавок», родом із Хмельницького.

"Вінницькі блискавки" перемогли "Таврійську зірку" на черговому турі чемпіонату України з баскетболу

Не думаю, що ми не розслабилися після першої впевненої перемоги над «Зіркою». Але вчора майже все залітало у кільце, а сьогодні із реалізацією були проблеми. Сподіваюся, що це випадково. Маємо потрапити до першої четвірки, після чого розпочнемо боротьбу за медалі. Нашими головними суперниками за вихід у плей-офф є БК «Рівне», «Інтерхім-СДЮШОР» (Одеса) і «Динамо» (Київ), – каже Лариса Стаднік.

Наступні поєдинки «Вінницькі блискавки» також проведуть вдома. Третього – четвертого лютого вони прийматимуть одноосібного лідера чемпіонату «Київ-Баскет». Початок матчів у спорткомплексі Вінницького національного медичного університету – о 14.00. Вхід глядачів – вільний.

"Вінницькі блискавки" перемогли "Таврійську зірку" на черговому турі чемпіонату України з баскетболу

«Київ-Баскет» у поточному чемпіонаті виграв всі матчі. За нього виступають одразу шість представниць національної збірної України. «Київ-Баскет» – новоутворений клуб, який має гарне фінансування і тому залучає кращих баскетболісток країни. Цікаво буде перевірити свої можливості в боротьбі з таким потужним суперником, – сказав Олександр Аносов.



Переглядів: 2393
Поширень: 0